Letní limonády ze zahrádky

Domácí limonáda.
Foto: Freepik.

Horké počasí zvyšuje nároky organismu na hydrataci, a čím pestřejší paletu nápojů si dopřejeme, tím snáz vypijeme potřebné množství tekutin. Suroviny na letní limonády můžete hledat i na vlastní zahradě.

Mátový ledový čaj

Máta je nezkrotný plevel – když jí necháte prostor, rozroste se všude. Proto je dobré ji v létě spotřebovávat ve větším množství a ledový čaj je skvělá příležitost, jak ji zužitkovat.

Hrst čerstvé máty (může být i se stonky) přelijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Až výluh vychladne, přelijte ho do džbánu na vodu, dolijte studenou vodou a přidejte šťávu ze 2 citrónů a 4 lžíce rozpuštěného medu (může být podle chuti i víc). Vše promíchejte, podle chuti přidejte i kostky ledu a podávejte.

Mátová limonáda.
Foto: Freepik. Ledový čaj je skvělá příležitost, jak mátu zužitkovat.

Okurková limonáda

Osvěžující, voňavá a vysloveně letní. Okurkovou limonádu si zamilujete po prvním doušku.

Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Přelijte trochou vody a tyčovým mixérem rozmixujte na co nejjemnější hmotu. Vše přelijte do džbánu na vodu, dolijte perlivou nebo neperlivou vodou a přidejte šťávu ze 2 limetek a podle chuti cukru. Jestli vám budou vadit miniaturní kousky okurky, které v nápoji zůstanou, zkuste pyré s vodou nejprve přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko.

Okurková limonáda.
Foto: Freepik. Osvěžující, voňavá a vysloveně letní.

Meruňková limonáda

Na podobném principu jako okurkovou limonádu můžete připravit jakoukoliv ovocnou. Na meruňkovou budete potřebovat 5 kousků zralých sladkých meruněk bez pecek, které rozmixujete s trochou vody. Ve džbánu dolijte neperlivou vodou a podle chuti můžete přidat cukr a trochu citrónové šťávy.

Limonádu je možné připravit v podstatě z jakéhokoliv letního ovoce, které máte rádi. Výhodou tohoto nápoje je to, že ho často rády vypijí i děti, které konkrétní druh ovoce jinak nemají příliš rády.

Levandulová limonáda

Levandule nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná. Základ na limonádu si můžete připravit předem v podobě sirupu – varem hrsti květů a 5 lžic cukru v cca 0,5 l vody získáte voňavý sirup, který po vychladnutí stačí naředit vodou (množství si určete podle chuti) a přidat šťávu ze 2 citrónů.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Levandulová limonáda.
Foto: Pixabay. Levandule nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná.

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*