Maršálkův mazanec s bílým vínem, mandlemi a čokoládou

Recept

Mazanec podle Josefa Maršálka
Foto: Josef Maršálek.

Velikonoce budou už za několik dní. Máme pro vás recept od světoznámého cukráře Josefa Maršálka. Zkuste jej, podle tohoto receptu se vám zaručeně povede.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Mazanec podle Josefa Maršálka.

Mazanec s bílým vínem, mandlemi a čokoládou

Josef Maršálek
Porcí 1 mazanec
Vytisknout

Suroviny
  

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 275 g bílého polosuchého vína
  • 100 g másla
  • 5 g soli
  • 2 žloutky
  • 75 g rozinek (můžeme předem namočit do stejného vína)
  • 75 g hořké čokolády
  • 20 g čerstvého droždí
  • kůra z 1 citronu

Citronová poleva

  • 100 g cukru moučky
  • 25 g citronové šťávy

Na dokončení

  • 1 vejce
  • 20 g mandlí

Postup
 

  • Do mouky dáme droždí, cukr, vanilkový cukr, kůru a sůl, přidáme bílé víno, žloutky a kůru z citronu a vymícháme těsto. Teprve poté přidáme kousky másla a hněteme dohladka.
  • Přidáme kousky nakrájené hořké čokolády a rozinky a krátce zamícháme. Necháme přikryté dobře nakynout, klidně i 1–2 hodiny.
  • Poté rozdělíme na 6 dílů a vyválíme v prameny. Rozdělíme na 2 prameny po třech a spleteme cop; smotáme dohromady do tvaru koule a necháme na plechu s papírem vykynout.
    Postup přípravy mazance.
  • Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
  • Pečeme asi 50 minut na horkovzduch při 160 °C – zkusíme špejlí.
  • Ještě vlažný mazanec polejeme polevou umíchanou z cukru a šťávy a dozdobíme čokoládovými vajíčky, popřípadě sušenými květy.
  • Krájíme vychladlé a servírujeme s máslem a samozřejmě s dobře vychlazeným bílým vínem!

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*