Vánočka rozhodně ne pro kočku

Recept s příběhem

Kočka sedí na kuchyňském stole.
Foto: Unsplash.

Moje babička si při manuální práci ráda zpívala. Tedy pokud nebyla ve stresu, jako například před Vánocemi, kdy s mámou pekly, vařily, uklízely a chystaly všechno pro šestičlennou rodinu.

Babiččinou specialitou byly vánočky. Vzhledem k počtu členů naší rodiny jich pekla vždycky několik. Byla radost se na ni dívat, jak spodní část plete ze čtyř válečků, na to další poschodí ze tří a nahoru dává stočené dva válečky. Vánočky to byly krásné, voňavé, plné rozinek a ořechů, hotové umělecké dílo. A taky byly výborné, takže jsme je celé svátky s chutí snídali.

Toho roku, na který vzpomínám, mi byly tři a moc se mi líbila písnička Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme, přátelé.

„Budu ti zpívat, babi,“ oznámila jsem babičce, která se zrovna věnovala přípravě vánoček, a začala jsem tuhle písničku. Obzvláště jsem vypíchla sloku: „Naše teta peče léta na Vánoce vánočku. Nereptáme, aspoň máme něco pro kočku.“

Poprvé se babička zasmála a pochválila mě, že jsem zvolila tematicky správnou píseň.

Ale jak už tak malé děti neznají míru a vzhledem k tomu, že písnička nebyla dostatečně dlouhá a babiččina práce bohužel nekončila s mojí poslední slokou, opakovala jsem tutéž píseň neustále dokola. Kolem inkriminované části o vánočce jsem v každé písni pro jistotu přidala několikanásobnou repetici, později jsem v této pasáži dokonce ukazovala na babičku. Moc se mi to líbilo a myslela jsem, že babičce taky.

Babička vydržela několik repríz, ale pak práskla plechem a zařvala, že ona se peče s něčím, co se rozhodně nebude dávat kočkám. Jednak proto, že vánočky stihneme sníst sami, pak proto, že by to byla škoda, a nakonec proto, že ty naše kočky by je ani nežraly. Následně poukázala na to, že její vánočky jsou úžasné (to pro případ, že jsem nepochopila význam textu písně), a jestli okamžitě nepřestanu zpívat, už mi opravdu nařeže, protože ji z toho mého kvílení začala bolet hlava.

Vzhledem k mému „uměleckému výkonu“ (zpívala jsem vždycky falešně) ji zbytek rodiny v tomto rozhodnutí s ovacemi podpořil.

Já tedy neumím tu vánočku, kterou pekla moje babička, to bych ani nedokázala. Ale peču, a nejen na Vánoce, jinou, která má tu výhodu, že se peče ve formě a chutná spíš jako biskupský chlebíček.

Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)

Tvarohová vánočka.

Tvarohová vánočka

Olga Skálová
Porcí 1 vánočka
Vytisknout

Suroviny
  

  • 570 g polohrubé mouky
  • 3 celá vejce
  • 9 lžic oleje
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 150 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • citronová kůra
  • sádlo na vymazání kameninové formy na vánočku
  • mandle, rozinky, vlašské ořechy, kandované ovoce – podle toho, co má kdo rád

Postup
 

  • Nejprve si důkladně vymažeme rozpuštěným sádlem formu na vánočku.
  • Ořechy a mandle nasekáme na hrubo. Pokud máme větší kusy kandovaného ovoce, nakrájíme na jemnější.
  • V míse šleháme vejce s cukry, přidáme zakysanou smetanu a měkký tvaroh a pokračujeme ve šlehání. Dále už propracováváme vařečkou. Přidáme olej a po částech i mouku, poslední část mouky již obsahuje prášek do pečiva.
  • Na závěr vmícháme mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce a citronovou kůru.
  • Máme-li těsto moc husté, lze přidat trochu mléka.
  • Těsto přemístíme do formy, pečeme zvolna 20 minut na 170 °C, pak ještě minimálně 40 minut na 150 °C. Je potřeba zkusit špejlí, zda je vánočka dostatečně propečená.
  • Ihned po upečení vánočku vyklopíme z formy.
  • Kdo má rád sladší, může ji i pocukrovat, ale není to potřeba.

Poznámky

Foto: Olga Skálová.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…
Domácí drinky pro zimní pohodugutentor-overlay

Domácí drinky pro zimní pohodu

Absence slunečních paprsků, chladno a nálada pod psa. Také máte chuť zalézt pod deku s něčím hřejivým v ruce? Zkuste…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*