Luxusní bábovka: Víkendový recept na rychlý a voňavý moučník ke kávě

Foto: freepik.com

Bábovka patří mezi tradiční moučníky, výhodou je, že recept je jednoduchý a příprava rychlá. Pokud tedy hledáte něco dobrého ke kávě, s tímto receptem máte během chvilky na stole krásně voňavou a chutnou bábovku.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky,
  • 250 g cukru,
  • 250 g másla,
  • 250 ml mléka,
  • 4 vajíčka,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 1 lžíce rumu,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr.

Postup

Foto: freepik.com
  1. Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 175 °C. Připravte si také formu na bábovku – vymažte a vysypte ji.
  2. Lehce změklé máslo v misce smíchejte s klasickým a vanilkovým cukrem. Přidejte lžíci rumu a vše vyšlehejte do světlé pěny.
  3. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky pak po jednom zašlehávejte do směsi másla a cukru.
  4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skrz sítko ji přesejte do misky. Je dobré přidávat ji po částech a zároveň po troškách přilívat mléko. Snáze tak vypracujete krásně hladké těsto.
  5. Vaječné bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté je jemně vmíchejte do směsi.
  6. Těsto si rozdělte na poloviny do dvou misek. Do jedné z nich přidejte kakao. To lze případně nahradit i roztopenou čokoládou. Dobře zamíchejte, aby se vše spojilo.
  7. Světlé těsto bez kakaa nalijte na dno připravené formy. Následně pomalu nalijte navrch i kakaové těsto.
  8. Můžete vytvořit mramorový efekt – stačí těsto lehce promíchat špejlí nebo nožem, výsledek tak bude na talíři ještě efektnější.
  9. Pak už jen stačí dát formu s těstem do trouby. Pečte zhruba 60 minut, pravidelně bábovku kontrolujte.
  10. Po upečení ji nechte zchladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Další vylepšení

Rum i vanilkový cukr jsou v tomto receptu v podstatě suroviny, bez kterých se obejdete. Ale těstu dodávají krásnou vůni i chuť, proto byste je rozhodně neměli vynechat. Kromě toho se ale nabízí i další způsoby, jak můžete toto základní těsto ještě vylepšit.

Pokud máte rádi kávu, zkuste do kakaové poloviny přidat šálek kávy. Je třeba připravovat obě těsta zvlášť – do toho tmavého pak namísto mléka přidejte právě uvařenou kávu. Do světlé části lze namísto klasického mléka dát kokosové. Můžete zkoušet různé kombinace a objevit tu nejlepší.

Foto: freepik.com

Příprava těsta na bábovku je velmi jednoduchá, potřebovat navíc budete jen základní suroviny.

Zdroje: Autorský článek – Michaela Romanová, https://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/4315/7-tipu-jak-vylepsit-zakladni-trene-testo-na-babovky-nebo-bublaniny.html?kapitola=related, https://www.lurch.de/en/recipes/Recipes/Gugelhupf-marble?srsltid=AfmBOoo-rJX9aiD9BChJgFL7DYAwnINrL8En2Vll3XN38MM7qWFbZ7IZ

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*