Bábovka patří mezi tradiční moučníky, výhodou je, že recept je jednoduchý a příprava rychlá. Pokud tedy hledáte něco dobrého ke kávě, s tímto receptem máte během chvilky na stole krásně voňavou a chutnou bábovku.
Ingredience
- 350 g hladké mouky,
- 250 g cukru,
- 250 g másla,
- 250 ml mléka,
- 4 vajíčka,
- 3 lžíce kakaa,
- 1 lžíce rumu,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 vanilkový cukr.
Postup
- Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 175 °C. Připravte si také formu na bábovku – vymažte a vysypte ji.
- Lehce změklé máslo v misce smíchejte s klasickým a vanilkovým cukrem. Přidejte lžíci rumu a vše vyšlehejte do světlé pěny.
- Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky pak po jednom zašlehávejte do směsi másla a cukru.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skrz sítko ji přesejte do misky. Je dobré přidávat ji po částech a zároveň po troškách přilívat mléko. Snáze tak vypracujete krásně hladké těsto.
- Vaječné bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté je jemně vmíchejte do směsi.
- Těsto si rozdělte na poloviny do dvou misek. Do jedné z nich přidejte kakao. To lze případně nahradit i roztopenou čokoládou. Dobře zamíchejte, aby se vše spojilo.
- Světlé těsto bez kakaa nalijte na dno připravené formy. Následně pomalu nalijte navrch i kakaové těsto.
- Můžete vytvořit mramorový efekt – stačí těsto lehce promíchat špejlí nebo nožem, výsledek tak bude na talíři ještě efektnější.
- Pak už jen stačí dát formu s těstem do trouby. Pečte zhruba 60 minut, pravidelně bábovku kontrolujte.
- Po upečení ji nechte zchladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Další vylepšení
Rum i vanilkový cukr jsou v tomto receptu v podstatě suroviny, bez kterých se obejdete. Ale těstu dodávají krásnou vůni i chuť, proto byste je rozhodně neměli vynechat. Kromě toho se ale nabízí i další způsoby, jak můžete toto základní těsto ještě vylepšit.
Pokud máte rádi kávu, zkuste do kakaové poloviny přidat šálek kávy. Je třeba připravovat obě těsta zvlášť – do toho tmavého pak namísto mléka přidejte právě uvařenou kávu. Do světlé části lze namísto klasického mléka dát kokosové. Můžete zkoušet různé kombinace a objevit tu nejlepší.
Příprava těsta na bábovku je velmi jednoduchá, potřebovat navíc budete jen základní suroviny.
Zdroje: Autorský článek – Michaela Romanová, https://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/4315/7-tipu-jak-vylepsit-zakladni-trene-testo-na-babovky-nebo-bublaniny.html?kapitola=related, https://www.lurch.de/en/recipes/Recipes/Gugelhupf-marble?srsltid=AfmBOoo-rJX9aiD9BChJgFL7DYAwnINrL8En2Vll3XN38MM7qWFbZ7IZ
Buďte první kdo přidá komentář