Jahodový koláč podle Josefa Maršálka

Jahodový koláč.
Foto: Josef Maršálek.

Křehké těsto, lehký krém a jahody, co víc si přát jako dezert. Recept na jahodový koláč od Josefa Maršálka, světoznámého cukráře, který pekl pro britskou královnu.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Jahodový koláč.

Jahodový koláč s rozmarýnem a vanilkou

Josef Maršálek
Porcí 1 třiceticentimetrová forma
Vytisknout

Suroviny
  

Křehké těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 1 g rozmarýnu
  • 1 vejce

Krém

  • 500 g plnotučného mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 160 g másla

Postup
 

Křehké těsto

  • Z mouky, másla, rozmarýnu a cukru se solí vypracujeme drobenku, přidáme vajíčko a rychle zpracujeme v těsto. Necháme 30 minut v lednici odpočinout.
  • Poté těsto na pomoučněném vále rozválíme na 3 mm a přeneseme do olejem vymazané pečicí formy. Několikrát propícháme a pečeme naslepo při 175 °C asi 30 až 35 minut dozlatova.

Krém

  • V mléku rozmícháme cukr, vanilkový cukr, škrob, žloutky a 20 g másla, přidáme rozmarýn a přivedeme k varu. Vaříme 2 min. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
  • Vyjmeme rozmarýn. Poté vyšleháme dohladka, přidáme zbylé změklé máslo a šleháme do hladkého nadýchaného krému. Ten natřeme na dozlatova upečený základ, poklademe kousky rozpůlených jahod. Pokud koláč chceme uchovat déle, potřeme ho dortovým želé.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*