Michaela Smolová: Téměř zapomenuté recepty 2

Michaela Smolová: Téměř zapomenuté recepty 2
Foto: Pixabay

Klenoty rakousko-uherské kuchyně

Ing. Michaela Smolová z Mostu u Bratislavy je vášnivou a úspěšnou kuchařkou. Ráda vaří a peče s cílem oživit staré, pozapomenuté recepty, jež sama sbírá. Peče i několikrát denně a nezřídka jí přitom pomáhají její dvě malé děti.

Michaela Smolová: Téměř zapomenuté recepty 2
Foto: se souhlasem nakladatelství Grada Publishing

Několik let provozuje Michaela oblíbený blog „Sisters Bakery“, na němž se svojí sestrou Katarínou oživují velice lákavé a chutné recepty, kdysi uchovávané v každé domácnosti jako rodinný poklad. V nakladatelství Grada vyšla v roce 2021 první kniha Téměř zapomenuté recepty, nyní vydaný druhý díl se soustřeďuje na „klenoty rakousko-uherské kuchyně“. Vyzkoušet je může každý, kdo rád peče a připravuje hlavně sladké zákusky, dorty, řezy, rolády a podobně, ale i klasické slané pečivo jako chléb, housky, škvarkové pagáče a jiné dobroty.

V druhém díle Téměř zapomenutých receptů se autorka dělí o receptury svátečního pečiva, kde nechybí vánočka, pardubický perník, vánoční štola, sněhové koule, tvarohové koblížky, mazanec, velikonoční pečivo a zajíčci nebo masopustní koblihy. V oddíle věnovaném drobným zákuskům zaujme španělský vítr s jahodami, perníčky k vínu, domácí piškoty a další laskominky.

Je libo něco ke kafíčku? Nabízí se jemná tvarohová buchta, žerbó řezy, makový i linecký dort nebo přímo malakoff či císařská bábovka, anebo byste raději punčový dortík? Na ně i na další zákusky naleznete v knize návody.

Autorka nabízí tradiční kynuté recepty na úžasné bílkové koláče s tvarohem, slaďounký ořechový a makový závin, ale také zelňáky, židovský chléb chala, lité trdlo i brynzový bjaĺoš. Kuchařky ocení rovněž recepty na ovocné dobroty s jablky, višněmi v podobě bochánků, buchet, koláčů, kuliček a švestkového táče.

Na závěr jsou uvedeny pochoutky v podobě smaženého bezového květu, bezového sirupu, ořechového likéru a další. Michaela Smolová každý recept uvádí příběhem z historie či nějakou zajímavostí, jež se k němu váže. Přehledné výčty surovin a podrobné popisy přípravy jednotlivých receptů jsou doplněny celostránkovými barevnými fotografiemi, lákajícími k vyzkoušení některého ze skvělých sladkých potěšení.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, grada.cz         

Další články z této rubriky

Jaké záliby měla císařovna Sisi?gutentor-overlay

Jaké záliby měla císařovna Sisi?

Odbornice na Sisi Dagmar Beňaková vám ve své nové knize Záliby císařovny Sisi tentokrát představí její nejrůznější koníčky – jak…
Jiří Šlitr – Doktor Klavírgutentor-overlay

Jiří Šlitr – Doktor Klavír

Více než dvacet let sbíral Lukáš Berný materiály, informace a fakta o životě Jiřího Šlitra. Díky tomu vznikl – oproti…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*