Marokánky podle Josefa Maršálka

Marokánky.
Foto: Pixabay.

Vánoce se kvapem blíží a vy marně sháníte inspiraci na to, jaké cukroví letos připravit a vyrazit jím rodině i návštěvám dech? Nehledejte dál! Máme pro vás tip na lahodné, a přitom jednoduché marokánky, po kterých se jen zapráší! Recept pochází od vynikajícího cukráře Josefa Maršálka a sami jsme jej vyzkoušeli.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Marokánky.

Marokánky „co dům dal“

Josef Maršálek
Celková doba 25 mins
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g cukru krupice
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 55 g másla
  • 120 ml mléka
  • 65 g medu
  • ¼ lžičky mleté kávy
  • ¼ lžičky soli
  • 150 g slaných arašídů
  • 100 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády

Postup
 

  • Kromě mouky smícháme všechny ingredience a přivedeme k varu, necháme povařit přibližně 1 minutu. Sejmeme z plotýnky a zamícháme mouku. Po důkladném promíchání necháme směs vychladnout. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme hmotu lžičkou. Při 200 °C pečeme 7 až 8 minut.
  • Necháme vychladnout a spodní stranu marokánek namočíme do čokolády.

Poznámky

Tipy redakce: 
Místo arašídů můžete dát jakékoli oříšky nebo mandle. Rovněž další složky můžete nahradit tím, co doma najdete, jen musí být vždy zachován poměr ingerdiencí.
Na plech raději nanášejte lžičkou dál od sebe, z hrudek se totiž při pečení vytvoří kolečka, která by se vám mohla spéct dohromady, pokud budou moc blízko u sebe.
Foto: Pixabay.
Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

2 Comments

  1. recept a marokanky není přesný, jelikož k varu se musí přivést všechny ingredience bez mouky a čokolády!!! čokoláda v receptu se používá až k namáčení. bezhlavě jsem postupovala podle receptu a došlo mi to bohužel až pozde

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*