Susan Wiggsová: Vůně medu

Susan Wiggsová: Vůně medu
Foto: Pixabay

Žádné rodinné tajemství nemůže zůstat skryto navždy

Americká spisovatelka Susan Wiggsová (nar. 1958) píše historické a romantické romány, jež si získaly oblibu u mnoha čtenářů a bývají mezi bestsellery The New York Times.

Susan Wiggsová: Vůně medu
Foto: se souhlasem nakladatelství Grada Publishing

Třicetiletá Isabel Johansenová, jíž zemřeli rodiče tak brzy, že je ani nepoznala, žije se svým dědečkem Magnusem a psem Charliem v půvabném venkovském sídle malebné Sonomy v Kalifornii, se zahradami a ovocným sadem, kde se pokouší pěstovat včely. Je zde spokojená a uskutečňuje svůj sen. Jako uznávaná šéfkuchařka buduje školu vaření Bella Vista.

Teprve nedávno se seznámila se svojí sympatickou sestrou Tess, s níž měly společného otce, jenž však zemřel při autonehodě. Zamilovaná Tess má sice plnou hlavu příprav své svatby, kterou chystá na tomto rodinném sídle, přesto se souhlasem dědečka domluvila s prominentním novinářem Cormacem O´Neilem, aby napsal jeho biografii. Magnus měl zajímavý život, ale o jeho některých etapách dosud nikdy nemluvil. Cormac (Mac) se zajímá především o dobu druhé světové války, která Magnuse připravila o rodinu. Sám se hned poté zapojil aktivně do dánského odboje, stal se jeho klíčovým členem a válečným hrdinou. Podařilo se mu spolu s dalšími zachránit několik tisíc Židů před holocaustem. V nebezpečné době zároveň poznal lidi, s nimiž ho pojila vzájemná pouta, doposud zahalená společným tajemstvím. Když se nacistický teror v Dánsku vystupňoval a hrozilo mu zatčení a smrt, podařilo se mu na poslední chvíli za dramatických okolností dostat na loď vyplouvající do Ameriky. Zachránil přitom život nejen sobě, ale i těm, kteří se na palubu s jeho pomocí dostali.

Před Macem se dávné zážitky začínají rozplétat a odhalovat ve své netušenosti i rodinné provázanosti. „Vzpomínky jsou jako řada zamčených dveří. Jakmile se vám podaří otevřít jedny, vedou rovnou k dalším a pak dalším. Nejsložitější je najít klíč k těm prvním a projít jimi.“ Při rozhovorech o minulosti se reportér spřátelí s Magnusem a pozvolna i s jeho vnučkou Isabelou. Ta se plně soustřeďuje na přípravu své kuchařské školy, kde by ráda uplatnila také recepty ochucené medem. Několik z těch nejlepších je v knize uvedeno.

Plány jí však narušuje rodící se vztah s Macem i obavy z blížícího se dne, kdy se budou muset rozloučit…

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, grada.cz         

Další články z této rubriky

Farma Rybníček. Foto: Eliška Kadlecová. S laskavým svolením Nely Kyselové.gutentor-overlay

Vidlák bůůk

Nela Kyselová (nar. 1989), blogerka, farmářka a spisovatelka, pochází z Českých Budějovic. Pracovala externě jako redaktorka pelhřimovského Deníku, než se…
77 tipů pro zdravá střevagutentor-overlay

77 tipů pro zdravá střeva

Německý internista, jeden z někdejších nejlepších triatlonistů světa a spisovatel Dr. med. Ulrich Strunz (nar. 1943) je respektovaným odborníkem na…
Hory, mlha, láska a jágutentor-overlay

Hory, mlha, láska a já

Německou spisovatelku a poradkyni v oblasti zvládání stresu a vyhoření Tessu Randau (nar. 1976) jsme již představovali jako autorku knihy…
10x se nadechněte a bude po únavěgutentor-overlay

10x se nadechněte a bude po únavě

Doktor Egor Egorov provozuje téměř čtvrt století soukromou praxi celostní biologické medicíny v Berlíně. Zaměřuje se na problematiku energetického metabolismu…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*