Proč zařadit do jídelníčku pohanku? Zdraví prospěšné účinky, které vás přesvědčí

Proč zařadit do jídelníčku pohanku?
Foto: Freepik

Chcete udělat něco více pro své zdraví? Nevíte, co stále vařit? Potřebujete inspiraci? Pak vpusťte do své kuchyně zázračnou bezlepkovou potravinu. S čím vším pomůže?

Pohanka je mnohými mylně považována za obilninu. Ve skutečnosti se však jedná o rostlinu příbuznou rebarboře a šťovíku. Stejně jako obilniny ovšem obsahuje škrob. Semena rostliny jsou moučnatá, a tak se využívají k výrobě mouky, což je i důvod řazení mezi obiloviny. Svým složením a obsahem prospěšných látek pro zdraví je na rozdíl od obilnin pohanka nenahraditelná.

Zázrak z jihovýchodní Asie

Zázračná bezlepková potravina se k nám dostala z jihovýchodní Asie. Svůj název získala od slova pohan, za ty byli považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Pohanka neobsahuje lepek, je tak vhodná pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Je vhodnou potravinou i pro osoby vyhýbající se masu, a to díky plnohodnotné bílkovině, která je podobná té živočišné. Prospěšná je zejména díky obsahu rutinu, vitamínu C, cholinu. Kromě kvalitní bílkoviny obsahuje selen, zinek, měď, niacin a hořčík. Je zdrojem železa. Má nízký glykemický index. Je výborným antioxidantem.

Podstata spočívá ve správné přípravě

Pokud chcete v pohance zachovat co největší množství cenných látek, tak ji po opláchnutí nevařte, ale pouze zalijte vroucí vodou: na 1 díl pohanky přijde 1,5 až 2 díly vody. Záleží na tom, jak měkká vám vyhovuje. A nechte ji takto ½ hodiny přikrytou pokličkou nebo utěrkou. Tento způsob je vhodný pro pohanku, která je loupaná mechanicky, bez použití vysokých teplot. Poznáte ji podle světlé barvy. Oproti tomu kroupy, ze kterých byly slupky odstraněny při vysokých teplotách, jsou tmavého zbarvení.

Pohanku lze povařit a pak ji nechat odstát. Pokud ji předtím na lžíci oleje či sádla velmi krátce osmahnete, získáte příjemnou oříškovou příchuť. Vařená nebo spařená pohanka je velmi chutnou, a především zdravou přílohou, kterou je možné dochutit cibulí, česnekem, kořením nebo houbami. Pohanku můžete použít i k zahuštění polévky, přidat do karbanátků, sekané, rizota. Je možné ji připravit naslano i nasladko.

 Blahodárné účinky

  • je pomocníkem při cévních onemocněních, zánětech všeho druhu, krvácení z dásní a nosu
  • posiluje vazivové tkáně a ulevuje při hemeroidech
  • podporuje prokrvování
  • pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách
  • působí preventivně proti revmatismu, artritidě
  • posiluje imunitní systém
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • působí jako prevence srdečního infarktu a mrtvice
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • má detoxikační účinky

Pro milovníky sladkých jídel máme tip na pohankovou kaši – rychlou a snadnou snídani, kterou si dokáže připravit každý: večer namočte pohanku do vody, ráno ji nechte odkapat (pokud přes noc nevsákla veškerou vodu), pak do ní přidejte ovoce a ingredience, které máte rádi – banán, kokos, med, semínka, kombinace jablka se skořicí a oříšky apod. 

Chcete-li slaný pokrm, můžete vyzkoušet: 

Pohankové rizoto

Kateřina Lulková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 250 g pohankových krup
  • 500 ml zeleninového či masového vývaru
  • zelenina: jarní cibule, mrkev, hrášek, květák, brokolice nebo mražená zelenina
  • olivový olej
  •  pepř
  • máslo
  • 1 dcl bílého vína

Postup
 

  • Pohanku zalijeme horkým vývarem a vínem a vaříme na mírném plameni, než pohankové kroupy změknou.
  • Na pánvi si osmahneme nakrájenou zeleninu, kterou restujeme 5 až 10 minut, či dáme na pánev s trochou oleje mraženou zeleninu, aby rozmrzla a změkla.
  • Scezenou pohanku promícháme se zeleninou.
  • Můžeme přidat kousek másla.
  • Pokud by rizoto bylo příliš suché, je možné ještě pokapat je vývarem s vínem.

Zdroj: redakce – Kateřina Lulková, zdravizone.cz, celostnimedicina.cz

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*