Madlenky podle Josefa Maršálka

Madlenky.
Foto: Unsplash.

Dnes jsme si pro vás opět připravili recept z dílny vynikajícího českého cukráře, který pekl i pro britskou královnu, Josefa Maršálka.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Na jeho kuchařku je nyní 20% sleva!
Stačí kliknout sem
Madlenky

Madlenky

Josef Maršálek
Celková doba 30 mins
Vytisknout

Suroviny
  

  • 2 celá vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 10 g medu
  • 85 g másla
  • 3 g prášku do pečiva
  • 5 g vanilkového curu
  • 1 g soli

Postup
 

  • Máslo opatrně rozehřejeme, nesmí být horké.
  • Přidáme cukr, vanilkový cukr, med a sůl a vše zamícháme.
  • Do směsi přidáme 2 celá vejce, hladkou mouku (předem smíchanou s práškem do pečiva) a vymícháme do hladka. Pozor, těsto se nesmí šlehat, jen opatrně vymíchat.
  • Připravené těsto dáme do lednice odpočinout na 24 hod. (přes noc). Mísa musí být překrytá kuchyňskou folii.
  • Formičky na madlenky vymažeme změklým máslem. Pomocí cukrářského sáčku formičky naplníme do ¾. (Můžeme si také pomoci pevnějším igelitovým sáčkem, ze kterého ustřihneme jeden rožek pro plnění formiček.)
  • Troubu nahřejeme na 200 °C a pečeme přibližně 10 min, tak aby madlenky nebyly vysušené.
  • Aby šly dobře vyklopit z formy, nesmí nám formičky úplně vychladnout, proto madlenky vyndáváme z formiček ještě vlažné.

Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*