Žemlovka jako od babičky

Jablka
Foto: Pixabay

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze školních jídelen, které tomuto jídlu na popularitě bohužel nepřidaly.

Tento recept však budete milovat. Je rychlý a nenáročný a pochází z kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně, kterou vřele doporučujeme všem milovníkům české kuchyně. Příprava vám zabere zhruba půl hodiny, žemlovka se peče necelou hodinku.

Roman Vaněk

Zakladatel Pražského kulinářského institutu (Prakul), autor bestsellerů mezi kuchařkami, odborný gastronomický poradce, popularizátor gastronomie a publicista se do povědomí široké veřejnosti zapsal mimo jiné jako spolutvůrce pořadu Ano, šéfe!, jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! či moderátor a autor námětu pořadů Zmlsané dějiny, Rozum v troubě a Peklo na talíři. Je však zároveň autorem 17 kuchařek, z nichž část napsal spolu se svou manželkou a které sbírají ocenění v prestižních mezinárodních soutěžích.
Foto: Prakul

Prohlédněte si jeho kuchařky
Roman Vaněk
Žemlovka

Žemlovka

Roman Vaněk
Porcí 4 porce
Celková doba 1 hr 30 mins
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 veka nebo odpovídající množství rohlíků
  • 3 vejce
  • 90 g másla + na vymazání
  • 750 ml mléka
  • 300 g krupicového cukru
  • 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 lžička mleté skořice

Na nádivku

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 30 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • tuzemák

Postup
 

  • Rozinky probereme a namočíme do tuzemáku, kde je necháme nejlépe přes noc.
  • Na nádivku utřeme v míse tvaroh, máslo a žloutky, k nimž přidáme vanilkový cukr. Rozinky scedíme, ale tuzemák uchováme pro následné použití. Scezené rozinky vmícháme do nádivky.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C. Veku či rohlíky nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Necháme rozehřát máslo a zatím ušleháme mléko se žloutky a 60 g cukru. Přidáme rozehřáté máslo a opět šleháme. Do takto vzniklé směsi namáčíme plátky pečiva, které necháme nasáknout, a následně je klademe na dno vymazaného pekáče. Na vrstvu pečiva naneseme strouhaná jablka, která zasypeme skořicí a 60 g cukru, a opět poklademe nasáknutým pečivem. Na ně rovnoměrně naneseme tvarohovou nádivku a zakončíme opět navlhčeným pečivem, které pokapeme tuzemákem, který jsme scedili z rozinek. Pečeme 30 minut.
  • Z bílků a zbylého cukru si připravíme sníh, kterým po dopečení žemlovku potřeme a celé necháme zapéct po dobu zhruba 10 minut na 190 °C – dokud sníh nezezlátne.

Poznámky

Foto: Pixabay

Zdroj: se svolením Romana Vaňka

Další články z této rubriky

Žena jí zeleninu.gutentor-overlay

Dokonalý zeleninový den

Kdysi jsme se přátelili s manželským párem zhruba v našem věku. Měli dvě děti, my dceru a všichni sp…
Grilovaná zelenina.gutentor-overlay

Ugrilujte si zeleninu

Dlouhé roky bývaly letní grilovačky především o klobásách a mase. Zkuste pro jednou vyměnit živočišn…
Jablečný závin.gutentor-overlay

Jak si štrúdl početl

Maminčina máma byla kuchařka, jak se říká, „od Pána Boha“. Vařila nejen dobře a ráda, ale krom svých…
Domácí limonáda.gutentor-overlay

Letní limonády ze zahrádky

Horké počasí zvyšuje nároky organismu na hydrataci, a čím pestřejší paletu nápojů si dopřejeme, tím …

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*