Tipy na zdravé vánoční cukroví

Tipy na zdravé vánoční cukroví
Foto: Pixabay

Váš domácí sešit s recepty nejspíš přetéká tipy na vánoční cukroví, které jste kdy kde ochutnali a vašemu mlsnému jazýčku zachutnalo. A máte v něm i recepty na zdravé, odlehčenější cukroví?

Slovní spojení „zdravé“ a „cukroví“ zdánlivě vůbec nepasuje dohromady. Jenže někdy stačí docela málo, aby se z přeslazené pochutiny stala dobrota, která polechtá vaše chuťové buňky, a navíc tělu i prospěje.

Zdravé marokánky

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 100 g ovesných vloček mletých nebo celých
  • 200 g oblíbeného sušeného ovoce švestky, rozinky, brusinky, meruňky, datle…
  • 100 g ořechů a semínek dle chuti
  • 3 lžíce medu
  • 250 ml mléka
  • 1 tabulka hořké čokolády

Postup
 

  • V hrnci svařte mléko a med.
  • Přidejte najemno nakrájené ořechy, semínka a sušené ovoce.
  • Přisypte ovesné vločky a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše.
  • Plech vyložte pečicím papírem a na něj tvarujte ze směsi malé placičky.
  • Pečte v předehřáté troubě, až začnou okraje placek lehce zlátnout.
  • Vyndejte, nechte vychladnout a máčejte v rozehřáté čokoládě.

Zdravé Raffaello

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 40 g spařených mandlí
  • 150 g kešu ořechů
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 100 ml kokosového oleje
  • 3 lžíce medu

Postup
 

  • V mixéru rozmixujte všechny tuhé suroviny.
  • Přidejte med a kokosový olej.
  • Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které ještě obalte ve strouhaném kokosu.
  • Kuličky skladujte v lednici, ať zůstane kokosový olej krásně tuhý.

Celozrnné perníčky

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 400 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 75 g másla pokojové teploty
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ sáčku perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky kvalitního kakaa

Postup
 

  • Všechny suroviny smíchejte v robotu v hladké těsto, které nechte v lednici odležet do druhého dne.
  • Na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou asi půl cm a vykrajujte požadované tvary.
  • Upečte v troubě a ihned po vytažení horké perníčky pomažte vlažnou vodou (pro zvýšení lesku).

Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*