Hladový nemocný a vánoční kompot

Recept s příběhem

Vánoční kompot
Foto: Olga Skálová.

„Odkráčej do ložnice i s tím houserem!“ pronesla jsem, když mi hlavou proběhlo, že ta jeho indispozice mi naruší plány, a když jsem si vyhodnotila, že ložnici mám naštěstí už uklizenou.

Tento rok se mi totiž podařilo vzít si pár dní dovolené před Vánocemi. Rozhodla jsem se, když manžel odešel z bytu, že uklidím a dodělám, co bylo potřeba, protože – marná sláva – pracuji nejlépe, když nikdo není doma (a to asi známe všechny).

Jenže ouha! K rozbití programu došlo ve chvíli, kdy dopoledne, v tuto dobu dost nezvyklou, se s mohutným sakrováním přibelhal domů můj manžel a oznámil mi, že je tuze nemocný: ráno si čistil zuby, naklonil se nad umyvadlo, aby vyplivnul pastu, ruplo mu při tom v zádech a už se nenarovnal. Do práce se sice odbelhal, ale jen proto, aby si vzal volno, protože ty bolesti – no hrůza!

Já jsem se dál věnovala úklidu. Právě jsem stála na schůdkách u stropu a utírala prach, když se ke mně s hekáním přiblížil. V tu chvíli jsem si připadla jako císařovna. Pravda, místo říšského jablka a žezla jsem v ruce třímala hadru a čistič nábytku, ale jinak jako bych z výšin shlížela na poddané, kteří v předklonu přicházejí ke své oblíbené panovnici. Taky mi bohužel nebyl přinášen dar, ale krém na mazání zad, a místo oslavných proslovů zazněla žádost o natření bolavého hřbetu.

Kolem poledne jsem úklid na chvíli přerušila, a abych si jednak odpočinula a jednak promyslela další postup prací, usadila jsem se v obývacím pokoji s miskou vánočního kompotu, který jsem ráno udělala.

Z pootevřené ložnice se ozvalo: „Co to dlabeš?“

„Kompot,“ zavrčela jsem, i když jsem si byla jistá, že ten mi manžel nesní. Můj muž je totiž maso-, sýro- a čokoládožravec. Tyto potraviny je ochoten konzumovat v kteroukoliv hodinu a v jakémkoliv množství.

Podle cinkání lžičky o skleněnou misku neomylně dešifroval, že jeho oblíbené potraviny opravdu nepožívám.

„Já mám hlad!“ ozvalo se za chvilku z ložnice.

„No tak to jsi zdravý. Moje babi říkávala, že když máš hlad, je nemoc pryč…“

„Ne-e! Já jsem nemocinkaný, a tím pádem tak vysílený, že mám hlad!“

Když seznal, že se nemíním přetrhnout v tom, abych mu utíkala něco nachystat (byla jsem ráda, že chvíli sedím), vyrazil – tedy pořád ještě nakřivo – do kuchyně, aby si našel něco proti údajnému vysílení. Objem jím zkonzumovaného jídla nasvědčoval tomu, že právě strávil spíše šichtu v kamenolomu než pár hodin v posteli: snědl všechno, co našel, a na co z pozice svého předklonu dosáhl.

„Cukroví máme kde? Že bych ochutnal, jestli je dobré,“ optal se mě s hlavou strčenou ve spíži.

„Cukroví bude hotové až na Štědrý den,“ oznámila jsem a v duchu dodala: Naštěstí.

„Nemáme doma zhola nic k snědku!“ pronesl. „No nic, nalož mi trochu toho svého kompotu. Já se tedy obětuji…“

Odvětila jsem, že netřeba se obětovat, a vylovila jsem ve spíži čokoládu na vaření. Rozsvítily se mu oči: „Já to věděl, že tam někde je!“ popadl ji a radostně se odbelhal zase stonat.

„Nevím proč, ale připomínáš mi jistou zemi, kde již včera sežrali to, co bylo určeno na zítřek,“ prohodila jsem za ním a šla se obléknout, abych zaběhla do obchodu doplnit spíž a lednici.

Když jsem se vrátila, po mém vánočním kompotu nebylo nikde ani stopy. Samozřejmě, že padl za oběť manželově pažravosti. Sice mě to překvapilo, ale nezlobila jsem se na něj. Jednak je tento kompot plný vitaminů a jednak je jeho příprava až trapně jednoduchá a rychlá, takže jsem v mžiku měla hotový druhý.

Vánoční kompot

Vánoční kompot

Olga Skálová
Celková doba 10 mins
Tenhle recept jsme kdysi s mámou objevily v jednom prastarém časopise a vzhledem k tomu, že kompoty jsme milovaly, stal se po řadu let tradičním„cukrovím“, které jsme o Vánocích vyráběly. Připravit si jej ovšem můžete i mezi svátky nebo v kteroukoliv jinou roční dobu.
S chutí ho u nás jedla celá rodina, ale s povděkem a jako příjemné zpestření klasického vánočního pohoštění jej uvítaly i mnohé návštěvy, které k nám o svátcích přišly a už ve dveřích vykřikovaly, že sladké ani maso rozhodně nebudou.

Suroviny
  

  • 1 grep
  • 1 velká lahev višňového nebo třešňového kompotu nejlépe bez pecek
  • 2 pomeranče nebo 4 větší mandarinky
  • šťáva z ½ citronu (viz dále v receptu)

Pokud chcete, můžete přidat další ovoce, které máte rádi. Já jsem letos přidala:

  • 2 kiwi
  • 250 g hroznů

Postup
 

  • Do větší mísy vylijte kompot. Pokud chcete vánoční kompot sladší, použijte třešně. Máte-li raději kyselejší, sáhněte po višňovém kompotu. Oloupané pomeranče (či mandarinky) a grep nakrájejte na kousky. Jestliže obsahují pecky, nezapomeňte tyto při krájení odstranit. Přidejte hrozny a na kousky nakrájené kiwi.
  • Zamíchejte a podle chuti přidejte šťávu z citronu. Někdy není potřeba, záleží na kyselosti použitých pomerančů či mandarinek. Citronová šťáva se hodí především tehdy, pokud máte výše zmíněné citrusy hodně sladké.
  • Hotový kompot uložte na chladné místo, pěkně se rozleží.

Poznámky

Tip redakce:
Je možné vyrobit i z dia kompotu.

Foto: Olga Skálová
Vytisknout
Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*