Lehké vánoční cukroví známých cukrářů, které zvládnete také

Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka a Mirky van Gils
Foto: Mirka van Gils

Dnes vám přinášíme speciální vydání receptů na pět druhů cukroví podle světoznámé cukrářky Mirky van Gils a Josefa Maršálka. Najdete zde jak klasické kokosky tak i netradiční Marokánky.

Vánoční cukroví od Mirky van Gils

Kokosky – za 10 vteřin hotovo!

Mirka van Gils
Celková doba 15 mins
Vytisknout

Suroviny
  

  • 360 g kokos
  • 800 g cukr krupice
  • 200 g bílků
  • 30 g meruňkového džemu
  • 1 ks citron – z něj nastrouhaná kůra a šťáva
  • 2 g soli

Postup
 

  • Kokos s cukrem naředíme bílkem,přidáme meruňkový džem a citronovou kůru se šťávou a zahříváme za neustáléhomíchání nad párou. Hmota by měla mírně pálit na kloubu prstu.L
  • ehce vychladlou hmotu dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou a tvořímena plech pusinky.
  • Klepneme s plechem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů Casi 10 minut.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils
Marokánky.

Marokánky „co dům dal“

Josef Maršálek
Celková doba 25 mins
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g cukru krupice
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 55 g másla
  • 120 ml mléka
  • 65 g medu
  • ¼ lžičky mleté kávy
  • ¼ lžičky soli
  • 150 g slaných arašídů
  • 100 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády

Postup
 

  • Kromě mouky smícháme všechny ingredience a přivedeme k varu, necháme povařit přibližně 1 minutu. Sejmeme z plotýnky a zamícháme mouku. Po důkladném promíchání necháme směs vychladnout. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme hmotu lžičkou. Při 200 °C pečeme 7 až 8 minut.
  • Necháme vychladnout a spodní stranu marokánek namočíme do čokolády.

Poznámky

Tipy redakce: 
Místo arašídů můžete dát jakékoli oříšky nebo mandle. Rovněž další složky můžete nahradit tím, co doma najdete, jen musí být vždy zachován poměr ingerdiencí.
Na plech raději nanášejte lžičkou dál od sebe, z hrudek se totiž při pečení vytvoří kolečka, která by se vám mohla spéct dohromady, pokud budou moc blízko u sebe.
Foto: Pixabay.
Třené kakaové cukrové Mirka van Gils

Kakaové třené cukrovíčko

Mirka van Gils
Vytisknout

Suroviny
  

  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 20 g kakaového prášku
  • 1 ks žloutek
  • Jemně nastrouhaná pomerančová kůra z půlky pomeranče
  • meruňkový džem
  • čokoláda

Postup
 

  • Máslo, cukr, žloutek a nastrouhanoupomerančovou kůru utřeme do pěny a vmícháme prosátou, nahřátou mouku na 35stupňů s kakaem. Mouku nahříváme, aby nám hmota netuhla příliš rychle. Těžko ses ní pak pracuje.
  • Stříkáme cukrářským sáčkem tvary, které pečeme při 170 stupních C asi 7–10minut.
  • Vychladlé pečivo plníme meruňkovým džemem. Polijeme rozpuštěnoučokoládou a ozdobíme.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils
Brownies Rocher.

Brownies Rocher

Josef Maršálek
Vytisknout

Suroviny
  

  • 5 vajec
  • 400 g hnědého třtinového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 100 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 g skořice
  • 5 g soli
  • 5 g prášku do pečiva

Poleva

  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g olivového oleje
  • 200 g najemno nasekaných arašídů

Postup
 

  • Z poloviny cukru a bílků ušleháme pevný sníh. Mezitím rozpustíme máslo s čokoládou ve vodní lázni, přidáme zbylý cukr a žloutky, poté polovinu sněhu, všechny zbylé ingredience a nakonec zlehka zbylý sníh.
  • Upečeme rozetřené na plechu vyloženém pečicím papírem při 160 °C asi 25–30 minut. Necháme částečně vychladnout a poté potřeme polevou, kterou jsme připravili rozpuštěním všech ingrediencí ve vodní lázni.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.
Žloutkové třené cukroví s oříškovým krémem

Žloutkové třené cukroví s oříškovým krémem

Mirka van Gils
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 300 g žloutků
  • 1 ks kůra z jednoho citronu – jemně nastrouhaná
  • 2 g soli
  • 100 g domácí Nutelly
  • 100 g mléčné čokolády
  • 60 g smetany ke šlehání
  • 30 g medu
  • mleté lískové
  • celé nepražené oříšky

Postup
 

  • Máslo s cukrem utřeme a za stálého míchání přidávámežloutky, citronovou kůru a sůl.
  • Závěrem vařečkou vmícháme nahřátou prosátou mouku.
  • Nastříkáme kolečka, napolovinukoleček dáme lískový oříšek, a pečeme v nahřáté troubě na 170 stupňů C asi 5–8minut.
  • Krém:
  • Smetanu zahřejeme s medem (pozor – nevaříme!) a přilijeme čokoládu, kterou zastálého míchání rozpustíme. Přidáme domácí nutellu a necháme vychladnout – ne v chladničce!
  • Mírně chladivou náplň dáme do stříkacího sáčku a slepíme všechny kousky. Každýkousek obalíme v mletých oříškách.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*