Koblížky s domácí čokoládovou polevou podle Josefa Maršálka

Koblížky s domácí čokoládovou polevou.
Foto: se souhlasem Josefa Maršálka

Jednoduchý recept na domácí  nadýchané koblížky s čokoládovou polevou od mistra cukráře Josefa Maršálka, známého usměvavého porotce z televizní soutěže České televize. 

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Koblížky s domácí čokoládovou polevou.

Koblížky s domácí čokoládovou polevou

Josef Maršálek
Porcí 20 koblížků
Celková doba 2 hrs
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 30 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 10 g rumu
  • 60 g měkkého másla
  • 150 g mléka
  • 20 g droždí
  • 3 g soli

Domácí "čokoládová" poleva

  • 220 g 33% smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 35 g kakaa
  • 1 g skořice

Na dokončení

  • 1 l oleje na smažení
  • mrazem sušené maliny
  • sušená chrpa

Postup
 

  • V míse smícháme obě mouky, cukry, sůl a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalejeme lehce ohřátým mlékem a opatrně zamícháme. Necháme v pokojové teplotě přikryté asi hodinu kynout.
  • Poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme asi 30 minut lehce nakynout, poté rozválíme na sílu asi 15 mm a kulatým vykrajovátkem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka, ze kterých vykrojíme střed také kulatým vykrajovátkem o průměru 3 cm. Necháme je na pomoučené desce dokynout.
  • Smažíme v oleji při 170 °C, asi 2 minuty z každé strany. Vyjmeme z oleje a dáme na tác s papírovými ubrousky. Necháme zcela vychladnout.
  • Na polevu smícháme v hrnci všechny ingredience a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu. Necháme za občasného míchání vychladnout.
  • Ve studené polevě namočíme koblihy do poloviny a necháme na mřížce okapat. Dozdobíme malinami a chrpou.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek

Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*