Jak na stravování ve vyšším věku

Pokud člověk stárne, je pár věcí, které tak nějak očekává. Třeba šedivé vlasy nebo méně energie, pohybové potíže nebo například vrásky. Ale o tom, že dochází také ke změnám v trávení potravy, se vlastně nikde nedočtete.

Typické je přitom snížení produkce laktázy (esenciálního enzymu pro štěpení laktózy v mléčných výrobcích). Mezi další běžné příznaky, které jsou spojené se změnou zažívacích funkcí, jež přichází s věkem, patří zpomalení nebo oslabení pohybů v tlustém střevě, přerůstání bakterií v tenkém střevě a pomalejší vyprázdnění žaludku. Takové příznaky mohou být také vyvolány léky a nemocemi souvisejícími s věkem.

Možná zjistíte, že potraviny, které pro vás byly na jídelníčku kdysi velkým potěšením, vám nyní působí potíže. Co to znamená? Jak určit, na jaké potraviny vaše tělo nereaguje dobře, a co byste s tím měli dělat? Na různé příčiny problémů se zažívacím traktem může ukazovat mnoho stejných příznaků, a tak může být obtížné dostat se ke kořenům problému.

Krom toho, že stárnoucí zažívací systém potřebuje na rozkládání určitých potravin delší čas kvůli pomalejší produkci enzymů, je už známo, že v dospělosti lze získat potravinovou intoleranci, citlivost na některé potraviny nebo alergii. Potravinovou nesnášenlivostí nebo potravinovou alergií trpí v průmyslových zemích více než 20 % populace. Ačkoli se mnoho příznaků vzájemně prolíná, nesnášenlivost potravin a alergie jsou dvě různé věci.

Alergická reakce nastane, když imunitní systém považuje příslušnou potravinu za cizorodého útočníka, a proto ji napadá. Tak vytváří vysokou hladinu imunoglobulinu E a uvolňuje histaminy. Reakce, která může být život ohrožující a často vyžaduje lékařskou péči, se projevuje otoky, nevolností, zvracením, průjmem, bolestmi žaludku, nadýmáním, nepravidelným srdečním rytmem nebo obtížným dýcháním. Mezi nejčastější potravinové alergeny patří mléko, pšenice, ořechy, sója nebo arašídy.

Zažívací systém potřebuje na rozkládání určitých potravin delší čas kvůli pomalejší produkci enzymů, je už známo, že v dospělosti lze získat potravinovou intoleranci, citlivost na některé potraviny nebo alergii.

Potravinová nesnášenlivost je ovšem trávicí problém. Ačkoli není život ohrožující, může mít nesnášenlivost za následek některé ze stejných příznaků jako alergie, například nadýmání, křeče, plynatost, průjem, nevolnost a zánět kloubů…. a bohužel také bolest. Mezi další příznaky patří i bolest hlavy, nervozita a podrážděnost. Nesnášenlivost potravin je obvykle způsobena nedostatkem enzymu potřebného k rozpadu dané potraviny. Například lidé s laktózovou nebo obecně mléčnou nesnášenlivostí neprodukují enzym laktázu. Ti s citlivostí na lepek mají potíže s trávením lepkového proteinu. Člověk může postrádat různé enzymy, které rozkládají natrávené jídlo: některé z běžnějších potravinových nesnášenlivostí jsou ty na mléčné výrobky, lepek, vejce, kofein a opět arašídy.

Potravinová nesnášenlivost a senzitivita na potraviny mohou být stejně problematické jako alergie. Jestliže trpíte některým z výše uvedených příznaků nebo máte podezření, že můžete mít potravinovou alergii, nesnášenlivost nebo tuto zvýšenou potravinovou citlivost, doporučujeme tento postup:

Testování alergií

Pokud se u vás vyskytnou závažnější reakce, jako jsou ty, jež byly popsány výše a které jsou spojeny s alergiemi, navštivte svého praktického lékaře nebo alergologa. Vstupní testy mohou pomoci odhalit alergie, které by mohly potenciálně třeba i ohrozit váš život.

Snížit velikost porcí

Přejídání může vést k pocitům nepohodlí, k nadýmání, nevolnosti, a dokonce i ke kyselému trávení. Jak se naše žaludky vyprazdňují pomaleji a naše pružnost s věkem oslabuje, měli bychom podle toho redukovat naše porce, abychom se vyhnuli příliš plnému žaludku a vyvolání těchto příznaků.

Zapisujte si, co jíte a jak se v daný den cítíte, a podle toho se pokuste hledat potraviny.

Ověřte svou potravinovou intoleranci nebo citlivost na potraviny

Eliminační strava, eliminace potravin a jejich pomalé opětovné zavádění do vaší stravy, i když je to užitečné, může být dlouhý, vyčerpávající proces, který ne vždy vede k jasným výsledkům. V zahraničí existují testy potravinových intolerancí, které se zatím u nás objevují jen výjimečně. Zkuste ale konzultaci s praktickým lékařem nebo doporučení imunologa.

Pokud problém není závažný, zkuste cestu eliminace. Zapisujte si, co jíte a jak se v daný den cítíte, a podle toho se pokuste hledat potraviny, které byste mohli podezřívat jako možné původce vašich potíží. Poté zkuste takovou potravinu na jeden měsíc vyloučit ze svého jídelníčku a opět si zapisujte, jak se cítíte. Zní to banálně, ale řadě lidí tento jednoduchý postup pomohl najít si cestu k takové skladbě své stravy, která jim v seniorském věku nedělá potíže, a naopak se po ní cítí dobře.

Zdroj: Milan Dobrovský, Lepsipece.cz

Další články z této rubriky

Šípkový čaj.gutentor-overlay

Šípky a jejich účinky

Nasbírali jste si letos také zásobu šípku, ale nevíte, co s ním? Nebo chcete zjistit pro další léta,…
6 zajímavostí o vaší páteřigutentor-overlay

6 zajímavostí o vaší páteři

Stejně jako loni si i letos připomínáme Světový den páteře. Zatímco v loňském roce jsme vám přinesli…
Seznamte se: kombuchagutentor-overlay

Seznamte se: kombucha

Osvěžující nápoj, na léto ideální, ale podle mnohých také elixír zdraví. Jestli jste kombuchu doteď …

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*