Perníčky naší babi, které jsou hned měkké

Nazdobené perníčky
Foto: Justýna Malásková.

Mezi recepty naší babi se ukrýval i jeden pro záchranu na poslední chvíli před Mikulášem a Vánocemi. Proč pro záchranu a proč na poslední chvíli?

Protože když naše babi upekla perníčky (a to je pekla vždycky z dvojité dávky), do Mikuláše ani do Vánoc nikdy nevydržely. Potají jsme na ně, už jako děti, chodili a další generace to mají asi v genech, takže dělají to samé.

Naší babi tudíž nezbývalo, než perníčky těsně před Mikulášem i Vánocemi upéct znovu. Ale naštěstí tyto se nemusejí nechat uležet a jsou hned měkké. A jsou tak dobré, že se po nich jen „zapráší“.  Vyzkoušejte je taky, tento recept je prověřený již několikátou generací 😉

Nazdobené perníčky

Perníčky, které jsou hned měkké

Justýna Malásková
Porcí 4 plechy
Vytisknout

Suroviny
  

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření

Bílková poleva

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru dvakrát prosetého

Postup
 

  • Ze všech ingrediencí uhněteme těsto. Pokud máme doma robota, vše nasypeme do mísy a necháme vymíchat. Překryjeme igelitem, aby neoschlo, a necháme v lednici "odpočinout" do druhého dne.
  • Těsto rozválíme (můžeme podsypávat hladkou moukou, aby se při rozvalování nelepilo, ale čím méně, tím lépe) cca na 5mm sílu. Vykrajujeme různé tvary. Než dáme do trouby, potíráme rozšlehaným žloutkem s jednou lžící vody.
  • Pečeme na plechu s pečicím papírem při 160 °C: menší tvary 8 min, větší tvary 9–10 min.
  • Perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou, ale možná se stane, že zmizí dřív, než to stihneme. Jsou totiž vysoce návykové 😉

Bílková poleva

  • Cukr s bílkem vymícháme a dáme do zdobicího sáčku.

Poznámky

Tip redakce:
Polevou je důležité zdobit v den její výroby, jinak bílek v polevě mění svou konzistenci a zdobení by šlo další dny špatně.

Foto: Justýna Malásková

Další články z této rubriky

Buchty Josefa Maršálkagutentor-overlay

Buchty od Josefa Maršálka

Se svolením Josefa Maršálka vám tuto sobotu přinášíme recept na jeho neodolatelné a vynikající buchty! Jejich příprava je snadná, a…
Seznamte se: kombuchagutentor-overlay

Seznamte se: kombucha

Osvěžující nápoj, na léto ideální, ale podle mnohých také elixír zdraví. Jestli jste kombuchu doteď neznali, je nejvyšší čas to…
Salát z quinoy.gutentor-overlay

Salát s quinoou

Quinoa patří mezi zdravé potraviny. Můžete ji použít jako přílohu nebo na přípravu salátů. Nezatěžuje váš trávicí systém a zasytí…
gutentor-overlay

Talířové kuře jako úplatek

Vrátím se do doby před více než třiceti lety, kdy jsem po studiu zůstala kvůli práci ve městě vzdáleném skoro…
Krájení zeleniny.gutentor-overlay

Lehké obědy na výlet i do práce

Vyrazit kamkoliv s obědem v krabičce a nemuset se ohlížet na cenu a nabídku restaurací je osvobozující. Jídlo si sníte…
Žena jí zeleninu.gutentor-overlay

Dokonalý zeleninový den

Kdysi jsme se přátelili s manželským párem zhruba v našem věku. Měli dvě děti, my dceru a všichni společně jsme…
Grilovaná zelenina.gutentor-overlay

Ugrilujte si zeleninu

Dlouhé roky bývaly letní grilovačky především o klobásách a mase. Zkuste pro jednou vyměnit živočišnou stravu za rostlinnou a na…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*