Ručně vyráběné vánoční dárky – 5 tipů na jedlé dárky pod stromeček

Ručně vyráběné vánoční dárky
Foto: Freepik

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí pro projevení lásky a vděku našim blízkým. A co může být osobnějšího než dárek, který jsme vytvořili vlastníma rukama? V tomto článku vám představíme několik ručně vyráběných jedlých dárků, které zaručeně zpříjemní svátky vám i vašim blízkým.

Vánoce jsou časem dávání a sdílení radosti s našimi blízkými. Ručně vyrobené dárky přinášejí osobní dotek, který není možné koupit v obchodě. V následujících řádcích vám nabídneme inspiraci pro ručně vyrobené jedlé dárky, které můžete věnovat svým blízkým a udělat jim tak radost.

Domácí bylinková sůl

Tento jedinečný a praktický dárek lze snadno vyrobit doma, a navíc, proces výroby obohatí vaši kuchyň o příjemnou vůni čerstvých bylinek.

Recept je jednoduchý a nevyžaduje žádné speciální dovednosti.

Domácí bylinková sůl

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 800 ml čerstvých bylinek
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml hrubé mořské soli

Postup
 

  • Bylinky očistěte, omyjte a nechte okapat.
  • Nahrubo je nasekejte, posypte polovinou soli a pokračujte v sekání, dokud nebudou bylinky dostatečně drobné.
  • Přidejte prolisovaný česnek a zbytek soli a vše dobře promíchejte.
  • Nasypte směs na plech vyložený pečícím papírem a nechte 1 až 2 dny vyschnout.
  • Poté přesypte do skleniček a váš vánoční dárek je připraven!

Tento dárek je nejen vkusný, ale také vyjadřuje osobní přístup a péči, kterou věnujete svým blízkým. Domácí bylinková sůl je malým, ale významným gestem, které zahřeje srdce každého gurmána.

Směs na pečení muffinů

Chystáte se obdarovat někoho, kdo má rád pečení? Usnadněte mu/jí práci a vytvořte osobní směs na pečení sušenek či muffinů. Postup je jednoduchý a výsledek efektní. Ve vrstvách nasypte do atraktivní sklenice mouku, oříšky, směs koření, čokoládové vločky a sušené ovoce. Sklenici uzavřete, ozdobte mašlí a připevněte cedulku s návodem na pečení.

Směs na pečení muffinů

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 300 g pšeničné mouky hladké
  • 2 kypřicí prášky do pečiva
  • 2 sáčky perníkového koření
  • 100 g sekaných lískových oříšků
  • 140 g nasekaného sušeného tropického ovoce
  • 100 g třtinového cukru

Postup
 

  • Nejprve prosijte mouku společně s kypřicím práškem.
  • Tuto směs poté nasypte do litrové sklenice s dobře uzavíratelným víčkem.
  • Následně opatrně a postupně na ni navrstvěte zbylé přísady v pořadí, jak jsou uvedeny ve výčtu.
  • Sklenici pečlivě uzavřete a přiložte k ní kartičku s následujícím receptem: „Vánoční muffiny – obsah sklenice vyprázdněte do mísy, vytvořte v ní uprostřed prohlubeň a vlijte do ní 2 vejce, 300 ml mléka a 100 g rozpuštěného másla. Směs lehce promíchejte a rozdělte do 12 připravených formiček na muffiny. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 18–20 minut do zlatova. Směs by měla být zpracována do jednoho měsíce.“

Poznámky

Jako dekoraci můžete ke sklenici připevnit dřevěnou lžíci.

Domácí vánoční granola

Znáte někoho, kdo dbá na zdravý životní styl a preferuje vyváženou stravu? Obdarujte ho vlastnoručně vyrobenou domácí granolou, která se po svátečním přejídání stane příjemnou a zdravou alternativou běžné snídaně. Na přípravu granoly budete potřebovat ovesné vločky, sušené ovoce, koření dle vlastní chuti – může to být skořice, med nebo javorový sirup jako sladidlo a kokosový či jiný olej. Stačí všechny ingredience smíchat a zapéct v troubě do zlatova. Hlavní výhodou domácí granoly je, že není přeslazená jako ta kupovaná, a navíc může být přizpůsobena přesným chutím a preferencím obdarovaného. Granolu dejte do sklenice a ozdobte stuhou. Krásný vánoční a navíc osobní dárek je hned hotov.

Sušená rajčátka

Zpříjemněte svým blízkým sváteční stůl lahodnou italskou specialitou, kterou si snadno připravíte v domácích podmínkách. Sušená rajčátka v olivovém oleji nejen skvěle chutnají, ale také krásně vypadají.

Sušená rajčátka

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 500 g dobře zralých cherry rajčátek
  • 1 lžičku mořské soli
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 2 lžíce olivového oleje          
  • hrst kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bazalkových lístků
  • olivový olej na zalití může býti ochucený

Postup
 

Je jednoduchý a rychlý:

  • Nejprve předehřejte troubu na 220°C.
  • Rajčata umyjte, přepulte a vyskládejte je řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem.
  • Posypte je solí, cukrem a oreganem a poté je pokapejte olivovým olejem.
  • Vložte plech do předehřáté trouby, kterou okamžitě vypněte a nechte rajčata sušit v uzavřené troubě klidně přes noc.
  • Následně je opatrně naskládejte do sklenic, mezi ně vložte kapary, plátky česneku a lístky bazalky.
  • Nakonec rajčata zalijte olivovým olejem tak, aby byla kompletně ponořena.

Poznámky

TIP: Pro milovníky pikantních chutí můžete při nakládání přidat nasekanou chilli papričku.

Takto připravená sklenice se sušenými rajčátky bude nejen esteticky působivým, ale také výjimečně chutným dárkem, který ocení každý gurmán.

Domácí mix sušeného ovoce a oříšků

Hledáte originální a zdravý dárek pro milovníky zdravého životního stylu? Překvapte je domácím mixem sušeného ovoce a oříšků. Tento dárek je ideální, pokud máte doma sušičku na ovoce. Sušená jablka, hrušky a švestky, smíchané s různými druhy ořechů, vytvoří lahodnou a zdravou pochoutku, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči.

Pro exkluzivnější variantu několik oříšků obalte v kvalitní čokoládě a posypte skořicí. Tato sladká verze oříšků se stane hitem na vánočním stole.

Máte-li rádi spíše slané pochoutky, připravte oříšky ve slané variantě s pikantním kořením. Pro milovníky sladkých dobrot pak připravte oříšky naložené v medu.

PRIMA TIP: Oříšky v medu nejen skvěle chutnají, ale ve sklenici také esteticky působí. Zvlášť když se pustíte do vrstvení různých druhů oříšků. Tato delikatesa ve sklenici se může stát i vizuálně atraktivním dárkem, který zaujme na první pohled. Sklenici s oříšky v medu zavřete, ozdobte mašlí a připevněte kartičku s vánočním pozdravem. Takový dárek ocení nejen gurmáni, ale každý, kdo si rád pochutná na něčem dobrém a zároveň zdravém.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, jimezdrave.cz, vareni.cz, soukromý archiv autorky

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*