Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze školních jídelen, které tomuto jídlu na popularitě bohužel nepřidaly.
Tento recept však budete milovat. Je rychlý a nenáročný a pochází z kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně, kterou vřele doporučujeme všem milovníkům české kuchyně. Příprava vám zabere zhruba půl hodiny, žemlovka se peče necelou hodinku.
Přečtěte si také:
- Vyhlašujeme nejhorší účesy pro seniorky na prosinec 2025: Příliš kontrastní melír, ani trvalá na krátkých vlasech vám parádu neudělá
- Pokuta za řízení v nevhodné obuvi: Bosí nebo v žabkách můžete zaplatit až 5 000 Kč
- Nejhorší cardigany pro seniorky na podzim 2025: Příliš krátké, ale i dlouhé střihy vám zničí siluetu
Roman Vaněk
Zakladatel Pražského kulinářského institutu (Prakul), autor bestsellerů mezi kuchařkami, odborný gastronomický poradce, popularizátor gastronomie a publicista se do povědomí široké veřejnosti zapsal mimo jiné jako spolutvůrce pořadu Ano, šéfe!, jeden z porotců kuchařské reality show Na nože! či moderátor a autor námětu pořadů Zmlsané dějiny, Rozum v troubě a Peklo na talíři. Je však zároveň autorem 17 kuchařek, z nichž část napsal spolu se svou manželkou a které sbírají ocenění v prestižních mezinárodních soutěžích.
Foto: Prakul


Žemlovka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 veka nebo odpovídající množství rohlíků
- 3 vejce
- 90 g másla + na vymazání
- 750 ml mléka
- 300 g krupicového cukru
- 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
- 1 lžička mleté skořice
Na nádivku
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 30 g změklého másla
- 1 žloutek
- 30 g vanilkového cukru
- 50 g rozinek
- tuzemák
Postup
- Rozinky probereme a namočíme do tuzemáku, kde je necháme nejlépe přes noc.
- Na nádivku utřeme v míse tvaroh, máslo a žloutky, k nimž přidáme vanilkový cukr. Rozinky scedíme, ale tuzemák uchováme pro následné použití. Scezené rozinky vmícháme do nádivky.
- Troubu předehřejeme na 160 °C. Veku či rohlíky nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Necháme rozehřát máslo a zatím ušleháme mléko se žloutky a 60 g cukru. Přidáme rozehřáté máslo a opět šleháme. Do takto vzniklé směsi namáčíme plátky pečiva, které necháme nasáknout, a následně je klademe na dno vymazaného pekáče. Na vrstvu pečiva naneseme strouhaná jablka, která zasypeme skořicí a 60 g cukru, a opět poklademe nasáknutým pečivem. Na ně rovnoměrně naneseme tvarohovou nádivku a zakončíme opět navlhčeným pečivem, které pokapeme tuzemákem, který jsme scedili z rozinek. Pečeme 30 minut.
- Z bílků a zbylého cukru si připravíme sníh, kterým po dopečení žemlovku potřeme a celé necháme zapéct po dobu zhruba 10 minut na 190 °C – dokud sníh nezezlátne.
Poznámky
Zdroj: se svolením Romana Vaňka











Buďte první kdo přidá komentář