Špagety podle vnučky?

špagety
Foto: Olga Skálová

„Prosím tě, jak tvůj muž vaří špagety?“ otázala jsem se právě příchozí dcery poté, kdy se moje vnučka, její dcera, vyjádřila, že by chtěla k obědu špagety se šunkou, jak je dělá její tatínek. Překvapený výraz ve tváři mé dcery naznačoval, že po ní snad chci kódy k odpalování raket, a ne nějaký obyčejný recept…

Když jsem zkoušela vymámit postup z čtyřleté vnučky, dostalo se mi informace, že se to nejdřív uvaří a potom zamíchá. Ještě, pro jistotu, naznačila ručkou míchání a spokojena se svým výkladem pro ultratupé jedince odhopkala k hračkám – a mně bylo jasné, že víc z ní nedostanu. Současně jsem si uvědomila, že chtít odříkání receptu po takhle malém dítku je totální nesmysl.

Dcera mi taky nepomohla, protože tvrdila, že vůbec neví, že by takový pokrm někdy její manžel vařil. Nakonec mi doporučila, ať udělám špagety tak, jak je vařím běžně, a neřeším to.

Jenže… – když chce milovaná vnučka oběd podle svých představ, uděláte pro to všechno. Trochu jsem tedy hledala a trochu improvizovala. Výsledek malá shledala uspokojivým.

Když přišel z práce můj muž, s pobavením jsem mu nabídla toto jídlo.

„Tak to jsou špagety podle tebe!“ pochválil naši nejmenší ratolest a hned druhý den se dožadoval, abych je zase někdy takhle uvařila, protože mu moc chutnaly.

„Dobře, za tři týdny tady budeme mít zase malou na hlídání, tak je možná uvařím,“ oznámila jsem mu.

„A nešlo by to dřív? Já na ně mám chuť už teď!“ oponoval mi.

„Ani nevím, jestli si pamatuji, jak jsem je vařila…“ odpověděla jsem částečně podle pravdy.

„No to mi ani neříkej, okamžitě si vzpomeň a napiš si to!“ málem se kácel v hysterickém oblouku, přičemž mě jedním okem sledoval, zda si jej odejdu zapsat.

Od té doby vařím špagety na tento způsob docela ráda. Zvláště tehdy, když si chci zjednodušit vaření – příprava tohoto jídla je jednoduchá a časově nenáročná.

Špagety se šunkou a mascarpone

špagety

(rozpis pro 4 osoby)

Suroviny:

½ balíčku špaget

20 dkg plátkované šunky

50 g mascarpone

trochu másla

sušený česnek

bazalka

sůl

pepř

Postup:

Na rozpuštěném másle opražíme na kostičky nakrájenou šunku, přidáme mascarpone a necháme jej rozpustit. Poté přidáme trochu sušeného česneku a bazalky a celé dochutíme solí a pepřem dle potřeby. Se solí opatrně, šunka bývá někdy hodně slaná.

Špagety uvaříme, scedíme a rozdělíme na talíře. Každou porci poté přelijeme vytvořenou směsí.

Zdroj: redakce – Oga Skálová

Další články z této rubriky

Zabijačkové speciality.gutentor-overlay

Na zabíjačkové pochoutky zapomeň

„A tu černou zabíjačkovou polévku a jitrničky mám kde?“ přivítala nás naše babi a s mírně povytaženým obočím přehlédla naši…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*