Vyrobte si minizahrádku ve skle, je úžasnou dekorací! Starost o ni je přitom minimální

Minizahrádka ve skle
Foto: Pixabay

Chcete neobvyklou dekoraci do svého domu nebo bytu? Hledáte pěkný dárek? Chcete někomu udělat radost vlastnoručně vyrobeným dárkem? Pak pro vás dnes máme to pravé – zahradu ve sklenici.

Nejen že vypadá krásně, ale je s ní i minimum práce. Při dobře zasazených rostlinách vznikne vlastní mikroklima a rostlina si vystačí s vodou, která se odpaří z listů a ze substrátu. V nočním chladu se poté voda srazí a po skle steče opět do půdy.

Pokud si budete chtít takovou zahrádku ve skle vyrobit, budete k tomu potřebovat jen pár věcí: pěknou sklenici, drenáž, substrát, trošku písku, pomalu rostoucí rostliny a nějakou tu hezkou malou dekoraci.

Pro zahrádky ve sklenici volte rostliny, které nekvetou. Kvetoucí rostliny totiž potřebují více vláhy a také byste museli odstraňovat odkvetlé květy. To by vám starost o zahrádku jen komplikovalo.

Při dobře zasazených rostlinách vznikne vlastní mikroklima a rostlina si vystačí s vodou, která se odpaří z listů a ze substrátu.

Foto: Justýna Malásková

Vhodnými rostlinami pro tento účel jsou například drobné kapradiny (vraneček nebo netík), soleirolie, fitónie,drobné begonie, jonátka africká, kryptantus, nertera, kalatea, lopatkovec, podrostovka, toulitka nebo šeflera.

Jako dekoraci pro svou minizahrádku můžete zvolit precizně propracované keramické domečky či mostky, ale bohatě postačí i zajímavý kamínek, šiška nebo pěkná větvička.

Vhodnou nádobou jsou větší láhve se širším hrdlem, zajímavá zavařovací sklenice nebo třeba i pěkná cukřenka. Velmi atraktivní volbou mohou být i miniskleníky nebo skleněné koule. Ve výběru nádoby se fantazii meze nekladou. Používejte však vždy nádoby z čirého skla.

Velmi atraktivní volbou mohou být i miniskleníky nebo skleněné koule. Ve výběru nádoby se fantazii meze nekladou.

Foto: Justýna Malásková

Před tím, než začnete s výrobou, nádobu omyjte a vysušte. Poté ji začněte plnit od spodního patra, které tak vytvoří drenáž. Jako drenáž můžete použít drobnější keramzit nebo kamínky. Dobře vypadá i drobná cihlová drť nebo jemný barevný štěrk. Vrstva drenáže by měla být vysoká zhruba dva až pět centimetrů.

Na přípravu druhé vrstvy nad drenáž smíchejte rašelinu s pískem nebo zahradní zeminou (stačí 1–2 cm). Pro snadnější práci s osazováním vám pomůže miniaturní zahradnické náčiní – lžíce jako lopatka a vidlička jako hrábě. Na samotné osazování doporučujeme použít pinzetu.

Do vzniklého substrátu (tedy druhé vrstvy) zasaďte rostliny. Vyjměte je z květináčů, očistěte od hlíny, a pomocí pinzety zasaďte do sklenice. Větší rostliny dejte do středu a menší na okraj. Pak umístěte dekorace, které jste si pro svou minizahrádku připravili.

Pak umístěte dekorace, které jste si pro svou minizahrádku připravili.

Foto: Justýna Malásková

Na závěr zalijte malým množstvím vody. Po vysazení nechte pár dní nádobu otevřenou, aby se přebytečná voda odpařila, a pak ji uzavřete. Uzávěr sklenice volte tak, aby do sklenice mohlo vstupovat malé množství vzduchu, ale zároveň se neodpařila voda a ani na květiny nesedal prach.

Zahrádku ve skle není potřeba příliš zalévat. Nikdy ji však nedávejte na přímé slunce. Bude se jí dařit na světlém místě, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Na takovém místě bude mít stabilnější klima, a podmínky pro růst rostlin tak budou doslova ideální.

Pokud si na výrobu takové minizahrádky netroufáte, je tu pořád ještě možnost zakoupit nějakou již hotovou minizahrádku v některém z běžných hobbymarketů.

Mimochodem – víte, že rostliny v bytě snižují hladinu stresu? Také absorbují škodlivé toxiny a čistí vzduch, zlepšují náladu a přispívají k naší větší spokojenosti. Jejich zelená barva uklidňuje a celkově nám dělají život příjemnější a radostnější.

Foto: Pixabay

Pošlete nám fotografii své minizahrádky ve skle na redakce@asenior.cz nebo vložte do komentáře pod článek. Těšíme se na vaše zahrádky!

Zdroj: redakce – Justýna Malásková (autorské dílo), wikipedia

Další články z této rubriky

Topiary – strom štěstígutentor-overlay

Topiary – strom štěstí

Od miniaturních „stromků štěstí“ až po velké instalace, topiary dodávají kouzlo a styl, obohacující …
Ptačí svět na dosah rukygutentor-overlay

Ptačí svět na dosah ruky

Ptačí budka je kouzelným prostředkem pro pozorování ptačího života, který snad nikdy nepřestane svoj…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*