Stephanie Drayová: Ženy ze zámku Lafayette

Stephanie Drayová: Ženy ze zámku Lafayette
Foto: Freepik

Americká spisovatelka Stephanie Dray (nar. 1971) patří mezi neprodávanější autory historických románů, za něž získala několik prestižních ocenění. Jejím záměrem je inspirovat čtenáře nevšedními osudy významných osobností i prostých lidí. Její pozoruhodné dílo zaujme čtivým připomenutím historie i životů jejích hybatelů.

Stephanie Drayová: Ženy ze zámku Lafayette
Foto: se souhlasem nakladatelství Jota

S velkou erudicí vylíčila autorka pohnutou minulost Francie i Ameriky. V průběhu období 18. až 20. století připomíná životní příběhy tří výjimečných žen, které spojovala odvaha čelit osudu, statečně pomáhat v těžkých dobách a poskytovat zázemí potřebným na místě, jež spojuje jejich autentické životy, starém zámku v Chavaniac, sídle Gilberta du Motier, markýze de Lafayette, jenž se zde 6. září 1757 narodil. „Chavaniac je pro mě chrám, v němž jsou uloženy posvátné předměty mého srdce,“ vyjádřil se o něm. Jako zastánce demokracie se účastnil americké války za nezávislost a navázal přátelství s Georgem Washingtonem. Po něm pojmenoval i svého syna, jehož měl s manželkou, šlechtičnou Adrienne de Noailles, spolu s dalšími třemi dětmi. S osobním i dramatickým politickým životem hrdiny Velké francouzské revoluce sledujeme současně příběh jeho milující manželky Adrienne, první z žen ovlivňujících dění na zámku. Manželovi byla oddaná a za všech okolností také oporou, a to i v oblasti politiky.

V další časové linii roku 1914 a první světové války se odvíjejí zásadní momenty v životě další ženy spojené se zámkem, Beatrice Chanlerové, jež se narodila v roce 1880 v Bostonu irské matce, která se sem přistěhovala. Svého otce nikdy nepoznala a vyrůstala ve skromných poměrech. Od dětství měla nezávislou povahu a milovala divadlo. Již v šestnácti letech debutovala ve hře na Broadwayi a také se provdala za kolegu herce, s nímž se po třech letech rozešla. Stala se z ní známá, obdivovaná divadelní herečka a sochařka, jejíž charisma okouzlovalo členy vyšších newyorských kruhů. Williama Astora Chanlera uchvátila natolik, že si ji vzal za manželku. Později se musela vyrovnat s manželskou krizí, jež nakonec vedla k rozvodu s Williamem, hrdým demokratem, vojenským důstojníkem, zastáncem nezávislosti, za niž bojoval, a také štědrým filantropem. Podporoval s Beatrice provoz zámku, kde byla škola, pečovalo se zde také o válečné sirotky, děti uprchlíků a podvyživené děti. Beatrice v těžké době první světové války organizovala humanitární pomoc pro spojenecké síly, nebála se navštívit frontovou linii a byla zapojena v několika humanitárních organizacích. Synovi vštěpovala: „Miláčku, prozradím ti malé tajemství. Hrdinou se nikdo nerodí, musíš ho v sobě najít. Kdysi dávno byl i Lafayette kluk jako ty.“ Za svoji práci obdržela Řád čestné legie v hodnosti rytíře.

Třetí ženou ze zámku Chavaniac je Marthe Simoneová, již tam jako prvního sirotka přivedla z pařížských ulic Beatrice. Vyrůstala tu s Henrim, jenž snil, že po ukončení studia medicíny zde bude pracovat jako lékař v preventoriu. Stali se blízkými přáteli, ale ke sňatku nedošlo, neboť Henri musel nastoupit jako voják do bojů druhé světové války. Marthe po studiu na zámku působila jako učitelka. Navzdory velkému nebezpečí pomáhala při záchraně židovských dětí a jako nadané malířce a umělkyni se jí dařilo padělání dokumentů pro děti i dospělé.

Výjimečná historická sága sugestivně přibližuje autentické události v historii dvou století na příkladech tří silných žen, jež shodou okolností v různých časech zámek obývají a chrání, zatímco jejich muži se v boji za svobodu zapsali do dějin. Líčení životních etap tří hrdinek se prolíná a může časově působit poněkud rušivě, na druhou stranu umožňuje sledovat jejich osudy zároveň. Zevrubné vykreslení politických poměrů a historických událostí je vyvažováno poznáním soukromého života hrdinů v obdivuhodně zpracovaném románu ve znamenitém, kultivovaném jazyce a skvělém překladu Radky Klimičkové.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jota.cz   

Další články z této rubriky

Ohnivé květygutentor-overlay

Susan Meissner: Ohnivé květy

Americká spisovatelka a publicistka Susan Meissner (nar. 1961) napsala několik oceňovaných románů, mezi něž patří i strhující příběh o ztrátě…
Tat tvam asi – Ty jsi togutentor-overlay

Tat tvam asi – Ty jsi to

Šrí Nisargadatta Maharadž (17. 4. 1897 – 8. 9. 1981), jeden z největších duchovních učitelů minulého století, žil a učil…
O Veverčákovi, který se bálgutentor-overlay

O Veverčákovi, který se bál

Katie O´Donoghue je uměleckou psychoterapeutkou, akreditovanou Irskou asociací výtvarných terapeutů. Je oblíbenou autorkou a ilustrátorkou dětských knih.
Couchsurfing v Saúdské Arábiigutentor-overlay

Couchsurfing v Saúdské Arábii

Známý německý novinář Stephan Orth (nar. 1979) na cestách využívá CouchSurfing, internetovou službu bezplatného ubytování. Poznává nejen život, kulturu a…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*