Vitamin D může chránit dospělé ve věku pod 50 let před rakovinou tlustého střeva a konečníku

Starší muž.
Foto: Freepik.

Za zvyšující se výskyt kolorektálního karcinomu u dospělých ve věku pod 50 let mohou částečně změny životního stylu a stravovacích návyků.  Vědci se domnívají, že na zvýšeném výskytu rakoviny tlustého střeva má vliv nedostatek vitamínu D ve stravě.

Kolorektální karcinom je maligní nádorové onemocnění, které známe pod pojmem rakovina tlustého střeva nebo konečníku. V současné době je třetím nejčastějším nádorovým onemocněním a třetí nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v USA.

Přibližně polovina lidí s časným výskytem kolorektálního karcinomu nemá rodinnou anamnézu ani známé genetické rizikové faktory. Takže v rostoucím výskytu tohoto onemocnění může hrát roli měnící se životní styl a způsob stravování.

Vědci již prokázali časný výskyt kolorektálního karcinomu právě v souvislosti s obezitou a sedavým životním stylem. Dále se domnívají, že jednou z hlavních příčin je snížená konzumace potravin bohatých na vitamin D, jako jsou mléčné výrobky, ryby, houby a vejce.

„Změny ve stravování v posledních desetiletích jsou jedním z mnoha potenciálních rizikových faktorů, které zkoumáme v souvislosti s kolorektálním karcinomem,“ uvedla doktorka Kimmie Ng, která vede Centrum pro kolorektální karcinom v Dana-Farber Cancer Institute v Bostonu.

„Víme, že strava a životní styl jsou celkově silně spojeny s kolorektálním karcinomem (bez ohledu na věk diagnózy), takže má smysl zkoumat, zda některé rizikové faktory, které se v poslední době změnily – například vitamin D – mohou přispívat k nárůstu kolorektálního karcinomu u mladých lidí,“ uvedla pro Medical News Today.

Vitamin D ze stravy a doplňků stravy

Dr. Kimmie Ng a její kolegové z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu a dalších institucí analyzovali údaje o stravě, životním stylu a anamnézy 116 429 osob ve věku 25–42 let.

Ochranný účinek se zdál být větší u vitaminu D ze zdrojů stravy – zejména z mléčných výrobků – než z doplňků stravy.

„Naše zjištění naznačují, že již 300 mezinárodních jednotek neboli IU vitaminu D denně (např. přibližně 3 sklenice mléka denně) může snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 50 %,“ uvedla Kimmie Ng.

„Ve stravě by také mohly působit další faktory, jako je vápník, které by mohly spolu s vitaminem D ovlivnit snížení rizika,“ dodala doktorka Kimmie Ng.

Pro srovnání: Institute of Medicine v USA doporučuje dospělým konzumovat 600 IU vitaminu D denně.

Výsledky studie se objevily v časopise Gastroenterology US.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, medicalnewstoday.com

Další články z této rubriky

Čím nahradit alkoholgutentor-overlay

Čím nahradit alkohol

Pití alkoholu vede ke zvýšeným ztrátám vody močí v důsledku prodloužené suprese antidiuretického hormonu (Sailer et al., 2020), což přetrvává…
Trendy aktivního stářígutentor-overlay

Trendy aktivního stáří

S tím, jak se prodlužuje délka dožití, leckdy žehráme na to, že se sice dožíváme vyššího věku, ale není to…
Za co nám ledviny (ne)poděkujígutentor-overlay

Za co nám ledviny (ne)poděkují

Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace.
Účinky tělesné aktivity na psychikugutentor-overlay

Účinky tělesné aktivity na psychiku

V roce 2006 jsem se účastnil konference ve Slovinsku. Vyslechl jsem tam přednášku významného indického mistra jógy. Jmenoval se Swami…
Čas a řečigutentor-overlay

Čas a řeči

Stále se kolem nás mluví o prevenci a vlastní zodpovědnosti za své zdraví a já jen čtu, naslouchám a čekám.…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*