Vegetariánství jako životní styl, nebo nutnost?

Rychlé občerstvení pro návštěvy.
Foto: Pixabay

Na jedné straně stojí zarytí masožravci, proti nim se zvedá vlna vegetariánů, veganů a jiných odpůrců živočišných surovin. Jak jídlo vybalancovat tak, aby se mělo tělo dobře a Země nestrádala?

Není to tak dávno, co bylo maso v našich jídelníčcích jednou za čas, u bohatších jednou týdně. Jenže žijeme ve stále větším blahobytu a k tomu, abychom měli maso na talíři, už nemusíme udělat nic jiného než zajít si pro něj do obchodu. Je to dobře? Příroda říká jasné ne.

Hovězí maso jako zabiják planety

Pro svíčkovou nebo středně vypečený steak na talíři příroda docela dost trpí. Než se porazí hovězí dobytek, spotřebuje tisíce litrů vody, sní desítky tun píce a vyprodukuje nemalé množství metanu, plynu přispívajícího k vytváření skleníkových plynů. Když vše zjednodušíme, hospodářská zvířata chovaná na maso nebo mléko potřebují ke svému životu velké množství půdy (na které žijí a zároveň se pro ně pěstuje potrava), pojmou větší než malé množství vody (a to zejména při pěstování jejich potravy a následném zpracovávání masa) a zanechají po sobě pár obřích hromad hnoje, který přispívá k oteplování planety.

Jak ze začarovaného kruhu ven

Odborníci z řad ekologů bijí na poplach, protože současná situace začíná být neúnosná. Pokud totiž s našimi jídelníčky nic neuděláme, část populace na zeměkouli postihne hladomor. Místo plodin pro lidi se na polích pěstuje potrava pro zvířata. Zároveň se stále odlesňují plochy následně využívané pro chov dobytka. Ani omylem nezpomalíme oteplování planety a o zhoršeném ovzduší ani nebudeme hovořit.

Podle analýzy Světového institutu pro výzkum zdrojů by stačilo, aby průměrný Američan vyměnil třetinu hovězího masa, které zkonzumuje, za vepřové, drůbeží nebo luštěniny. Emise spojené s jeho jídlem by se snížily o 13 %. Kdyby to udělal každý člověk na planetě, bude to znatelný rozdíl.

Rozhodně z vás nechceme udělat lusknutím prstu vegetariány. Zkuste se ale zamyslet nad tím, jestli byste nedokázali alespoň část masa a mléčných výrobků nahradit třeba luštěninami nebo zeleninou. Ve finále uděláte pozitivní změnu pro planetu a rovnou i výrazně ozdravíte jídelníček.

Zdroj: redakce – Petra Matějková

Další články z této rubriky

Tajemství správné letní zálivkygutentor-overlay

Tajemství správné letní zálivky

Léto je v plném proudu, úroda ze zahrady pomalu dozrává a nastává období, kdy je potřeba zemi dodávat vláhu. Spousta…
Příprava nohou na dovolenougutentor-overlay

Příprava nohou na dovolenou

Přestože tvoří nohy téměř čtvrtinu našich kostí, 18 % kloubů a 6 % svalů, při úvahách o zdraví a údržbě…
Z manažera kovářemgutentor-overlay

Z manažera kovářem

Nedaleko Klatov v obci Mlýnec najdete kovářství, které plní sny. Komu? Všem, kteří touží po kvalitně zpracovaném uměleckořemeslném kousku do exteriéru…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*