Quinoa jako superpotravina. Příprava je jednoduchá a výsledek vám bude chutnat

Salát z bílé quinoy.
Foto: Pixabay.

Quinou můžete použít jako přílohu nebo do salátů. Nezatěžuje váš trávicí systém. Zasytí vás a obsahuje bílkoviny, které vaše tělo potřebuje. Poradíme vám, jak na ni.

Co je quinoa a jak ji připravit

Quinoa neboli merlík chilský je jedna ze superpotravin, která obsahuje komplexní protein (bílkovinu), tedy takový, ze kterého si naše tělo umí štěpením vyrobit všechny potřebné aminokyseliny. Jde o bezlepkovou potravinu původem z Jižní Ameriky.

Quinoa obsahuje 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % cukrů a 4 až 9 % tuků.

Akce – Italská káva za 249,-Kč/1kg

Quinou můžete koupit červenou, černou nebo bílou. Nejpoužívanější je u nás bílá quinoa, která má jemnou máslovou chuť. Chuťově výraznější a křupavější je pak quinoa černá. A červená? To je takový střed mezi černou a bílou, s jemně oříškovou chutí.

Jak v kuchyni quinou používat?

Můžete ji používat tak, jak jste dnes zvyklí používat rýži, tedy primárně jako přílohu. Využití quinoy je však ještě širší – např. do salátů nebo jako příměs do nádivek a placiček, popř. jako kaši.

Bílá quinoa.
Foto: Pixabay. Nejpoužívanější je u nás bílá quinoa, která má jemnou máslovou chuť.

Před vařením je dobré quinou namočit alespoň na 20 min do studené vody (nikdy ne teplé nebo dokonce vařící). Pokud quinou nenamočíte a následně trošku neproperete, může se stát, že bude mít mírně nahořklou chuť. Nic nezkazíte ani tím, pokud ji namočíte přes noc. Následně vodu slijte a vařte v nové osolené vodě. Vody na vaření dávejte podobně, jako když vaříte rýži, tedy 1 díl quinoy na 2 díly studené vody. Postupně ji přiveďte k varu a vařte podle druhu do měkka. Podle druhu? Ano – bílá, červená nebo černá quinoa bude mít mírně odlišnou dobu vaření. Proto se vždy podívejte na dobu vaření uvedenou na obalu.

Tip redakce: Pokud budete quinou vařit ve vývaru, bude mnohem chutnější. Použít můžete vývar kuřecí nebo krůtí.

Pokud vývar nemáte, můžete do vody přidat vývar na vaření, který dostanete v obchodě v malých vaničkách (ten pak přidáte do vody společně s quinoou).

Jednoduchá jídla z quinoy

Kaše. Pokud budete quinou vařit v mléce, chuť i konzistence bude podobná rýžové kaši. Tu si můžete udělat například ke snídani. Pro vyváženost stravy přidejte semínka, oříšky, med, popř. čerstvé ovoce.

Bílá a černá quinoa.
Foto: Justýna Malásková. Bílá, červená nebo černá quinoa bude mít mírně odlišnou dobu vaření.

Rizoto z quinoy. Jak je psáno výše, quinou lze použít tak, jak používáte při vaření rýži. Tedy proč nenahradit v rizotu rýži právě quinoou? Použijete-li barevnou variaci, tedy černou nebo červenou quinou, bude jídlo vypadat velmi exoticky. Jestliže navíc při vaření quinoy použijete vývar, nebudete už chtít nikdy vařit klasické rizoto, to nám věřte.

Nákyp z quinoy. Opět můžete využít klasický recept na rýžový nákyp, jen rýži nahradíte quinoou. Použijte klasické kompotované ovoce, skořici, mléko a ideálně vanilku. Nebo naopak sáhněte po čerstvém ovoci, po plátcích broskve, ananasu, manga. Stejně tak se ale hodí i jahody, meruňky nebo broskve.

Salát z bílé quinoy.
Foto: Pixabay. Pokud budete quinou vařit ve vývaru, bude mnohem chutnější.

Saláty jsou pro quinou jako stvořené. Zde fantazie nezná mezí. Můžete přidat semínka, bylinky, koření (pepř, papriku, česnek, kmín, koriandr – podle chuti). Nebojte se ani zelených fazolek, karamelizované cibulky, zeleniny. Na závěr zakápněte olivovým olejem. Pokud se chcete nechat inspirovat, v sobotu vám přineseme recept na salát z quinoy, který jsme v redakci s úspěchem vyzkoušeli.

Zdroj: redakce – Justýny Malásková

Další články z této rubriky

Snídaněgutentor-overlay

Snídejte brzy – vědecky potvrzeno

Dnes se zaměříme na důležitost snídaně ne po stránce obsahové, ale na dobu, kdy snídáte. Zamysleli jste někdy nad tím,…
prázdný talířgutentor-overlay

Půst jako klíč ke zdraví?

V médiích čtete, slyšíte a vidíte v poslední době mnoho informací o půstu. O tom, jak je oním zázračným šémem…
Žena na lavičce.gutentor-overlay

Tak se ptám, jestli to víte

Čtu článek o nebezpečí potravinových doplňků a zneužívání lidské důvěřivosti. A po jeho přečtení se ptám, čemu věřit, co je…
gutentor-overlay

Jak na stravování ve vyšším věku

Možná zjistíte, že potraviny, které pro vás byly na jídelníčku kdysi velkým potěšením, vám nyní působí potíže. Co to znamená?…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*