Sladká smrt aneb ananasové opice

Sladká smrt aneb ananasové opice
Foto: Freepik

Kdysi se mi dostalo zajímavého receptu od mé kolegyně na takzvanou Dobrůtku – něco mezi nápojem a alkoholickým dezertem, u níž vždy při přípravě váhám, jak ji podávat. Ale nakonec si poradím.

Pravda, je to bomba – jak finanční, tak alkoholická, a navíc i kalorická, bohužel. Ale jednou do roka obětuji sumu, protože polovině členů naší rodiny tato poživatina chutná.

Když jsem tohle neskutečně rychle vytvořené pití zhotovovala poprvé, byla jsem trochu na rozpacích. Nalít do mísy vodku a sekt, přidat ananasový kompot a vanilkovou zmrzlinu ve mně totiž budilo vzpomínku na větu, kterou jsem zaslechla kdysi od Jaromíra Hanzlíka: „Koktejl je smíchání mnoha samostatně dobrých nápojů v jeden špatný!“

Ale mohu říct, že sloučením uvedených ingrediencí se získá něco skutečně dobrého – tedy pokud vám nevadí příchuť ananasu nebo vyšší sladkost či počet kalorií.

Pokud jde o ananas, já jej za normálních okolností nemusím, což ovšem neznamená, že ho v malé míře nepozřu – v těch pokrmech, kam patří nebo kde doplňuje chuť. Dcera ananas nemá ráda vůbec. Manžel se o ananasu jako o samostatné poživatině nikdy nevyjadřoval. A zeť jako jediný tvrdí, že normálně ananas nevyhledává, ale v mnoha jídlech mu přijde nenahraditelný.

Takže když jsme poprvé tento… říkejme tomu “koktejl”… dělali, dcera se v hodnocení nechala slyšet, že jí tam ten ananas skutečně nepřipadá dobrý, a zvažovala možnost použití něčeho jiného. Manžel pravil, že jemu ten ananas sice nevadí, ovšem místo vanilkové zmrzliny, kterou nemá rád, by zvolil raději čokoládovou. Já jsem zhodnotila, že ananas v téhle kombinaci snesu. Zeť mínil, že on zvládne jak ananas, tak vanilkovou zmrzlinu a celkově že je to opravdu dobré.

A tak čas od času, obvykle právě na Vánoce, zakoupím příslušné potraviny a nápoje a v některém ze svátečních dnů se rozhodnu, že Dobrůtku zhotovím.

Tak se stalo i letos: v kuchyni jsem si všechno připravila, a právě v okamžiku, když jsem se rozhodovala, čím začnu, objevil se ve dveřích můj zeť. Spatřil mě u linky a suroviny na ní a okamžitě mi nabídl svoji pomoc, což jsem uvítala.

Při otevírání sektu bouchnul špunt – a v tu ránu se ve dveřích kuchyně objevila i moje dcera, která otevření sektu dokáže neomylně identifikovat přes troje zavřené dveře.

„Zase znehodnocujete dobré ingredience?“ otázala se nás a tvářila se, že by nám v tom chtěla i zabránit. To už byla v míse vylitá vodka a zeť tam rychle nalil sekt, než mu to dcera mohla zmařit. Pak to chvíli vypadalo, že dcera mezi mne a nádobu vlítne a vlastníma rukama vyeliminuje milý ananas z letošní Dobrůtky, takže jsem bleskurychle obrátila do mísy i obsah plechovky s kompotem. A než se dcera vzpamatovala, už jsme se zetěm zručně ládovali po lžících do této směsi vanilkovou zmrzlinu.

Následně se do kuchyně vpasoval i můj muž, zvědavý, proč se celá rodina koncentruje v jednom pokoji… a to už se strhla slovní přestřelka. Dcera: “Ten sekt jsem plánovala si otevřít dnes večer!” Manžel: “Tu vodku jsem plánoval vypít s džusem, který jsem za tímto účelem koupil!” Já: “Ten sekt a tu vodku jsem plánovala použít výhradně do Dobrůtky!”

I přes hlasité protesty poloviny rodiny se nám podařilo všechno smíchat a mohla jsem přichystat široké skleněné hrníčky. Ze slušnosti jsem se optala i manžela a dcery, jestli si dají. Po jejich kladné odpovědi jsem si vysloužila od svého zetě pohled, kterým mi dal najevo, že kdo se moc ptá, dělá velkou chybu.

Při konzumaci rozvíjela dcera se svým otcem teorii, jak by se to dalo vylepšit. Manžel tvrdohlavě trval na čokoládové zmrzlině, ale pak se nechal přesvědčit svojí ratolestí, že by nebyla špatná jahodová – to jsou skutečně dvě jeho nejzamilovanější zmrzliny, a dcera se toho chytila a propagovala místo ananasového kompotu jahodový.

Já s jejím manželem jsme s pokrčením ramen oznámili, že možná by se to dalo taky, ale kdo ví… a na ta slova jsem se zvedla, že sobě a zeti doliju. A to už mi manžel s dcerou rukama, které by jim i Saxana záviděla, přistrkovali svoje prázdné hrnky, za mohutného ujišťování, že se v podstatě musí obětovat, abychom neměli „sladkou smrt“ (autor: můj manžel) nebo „ananasovou opici“ (autorka: moje dcera).

Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)

Dobrůtka (nebo i jiné názvy, viz výše)

Olga Skálová
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 láhev sektu
  • 1 láhev vodky
  • 1 plechovka ananasového kompotu krájeného na drobné kousky
  • 1 velká vanička vanilkové zmrzliny kvalitní

Postup
 

  • Do větší skleněné nádoby nalijeme vodku, přidáme sekt a ananasový kompot i se šťávou.
  • Nakonec do nádoby přidáme po lžících zmrzlinu, která ve vzniklé tekutině plave na povrchu a pomalinku se rozpouští.
  • Ihned servírujeme do vyšších skleněných hrnečků s dlouhými koktejlovými lžícemi.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*