Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka
Foto: Pixabay

Krásy jižní Moravy na talíři

Vyhlášený šéfkuchař Radek Pálka (nar. 1976) se původně vyučil řezníkem a hned poté i kuchařem. Gastronomie se stala jeho celoživotní láskou a za třicetiletou kariéru získal mnohá ocenění nejen u nás, ale i ve světě.

Radek Pálka: Jihomoravská kuchařka
Foto: se svolením nakladatelství Grada

Další z oblíbených regionálních kuchařek se zaměřuje na výborná jídla z jižní Moravy. Radek Pálka připomíná tradiční pokrmy a také ty neprávem pozapomenuté, jež se vytratily z restaurací a v moderních domácnostech se většinou už nevaří. Přesto například praskokrky, ochlupkance nebo béleše podle něj patří ke kuchařským klenotům. Kromě nich nabízí další vybrané recepty, jež jsou typické pro jihomoravskou kuchyni.

Kromě prostých, chutných a na přípravu nenáročných pokrmů, které se běžně vařily ve všední den – často s přídavkem zelí a brambor -, jsou v Pálkově kuchařce recepty na sváteční pohoštění, například pečená husa, lukšová polévka a nechybí ani zabijačkové pochoutky, uzená masa, klobásy a samozřejmě ani lákavě sladké moučníky.

Každý si zde vybere podle chuti – masité varianty ve formě guláše, nadívané kachny na švestkách, marinovaného králíka, pečené srnčí kýty, také skopové a jehněčí v různých úpravách, stejně jako rybí speciality či kuře na víně i zabijačkové speciality. Typické moravské hutné polévky představuje syrnica, černá polévka, pravá blatnická fazolková nebo čučková s trhankami.

Kromě již zmíněných téměř zapomenutých receptů, které patří k těm nejlepším z jižní Moravy, zaujme drštička, stryky, šumajstr, kontrabas nebo bramboráky ze suchého chleba. Zvlášť jsou uvedeny návody na klasické přílohy – lokše, moravský knedlík, špekový knedlík, šulánky, bramborové šlíšky, šišky nebo pohankové placičky.

Pokud byste ještě stále neměli dost, pak si určitě pochutnáte na moravských moučnících – třeba tróči, koláčích, herteplácích nebo peciválkách, bochtlech, ochlupkancích, kynutých olevancích, nebo truplích.

Postup přípravy každého receptu je srozumitelně a podrobně popsán s uvedením ingrediencí na čtyři porce, včetně tipu, jak pokrm ještě zvýraznit. U všech jsou uveřejněny nádherné barevné fotografie Lucie Kalašové Chramostové, podporující chuť vyzkoušet si krásy jižní Moravy i na talíři.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), grada.cz

Další články z této rubriky

Farma Rybníček. Foto: Eliška Kadlecová. S laskavým svolením Nely Kyselové.gutentor-overlay

Vidlák bůůk

Nela Kyselová (nar. 1989), blogerka, farmářka a spisovatelka, pochází z Českých Budějovic. Pracovala externě jako redaktorka pelhřimovského Deníku, než se…
77 tipů pro zdravá střevagutentor-overlay

77 tipů pro zdravá střeva

Německý internista, jeden z někdejších nejlepších triatlonistů světa a spisovatel Dr. med. Ulrich Strunz (nar. 1943) je respektovaným odborníkem na…
Hory, mlha, láska a jágutentor-overlay

Hory, mlha, láska a já

Německou spisovatelku a poradkyni v oblasti zvládání stresu a vyhoření Tessu Randau (nar. 1976) jsme již představovali jako autorku knihy…
10x se nadechněte a bude po únavěgutentor-overlay

10x se nadechněte a bude po únavě

Doktor Egor Egorov provozuje téměř čtvrt století soukromou praxi celostní biologické medicíny v Berlíně. Zaměřuje se na problematiku energetického metabolismu…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*