Amadea Morningstarová a Urmila Desaiová: Ájurvédská kuchařka

Amadea Morningstarová a Urmila Desaiová: Ájurvédská kuchařka
Foto: Freepik

Průvodce správným stravováním a zdravím pro jednotlivé konstituce

Průvodce zdravým stravováním ve velkoryse pojaté knize uvítají nejen příznivci výživy podle principů ájurvédy, ale všichni, kdo se zajímají o zdravou stravu.

Amadea Morningstarová a Urmila Desaiová: Ájurvédská kuchařka
Foto: se souhlasem nakladatelství Maitrea

Amadea Morningstarová, mezinárodně uznávaná odbornice s čtyřicetiletou praxí v ájurvédě a józe, využívá bohaté zkušenosti a znalosti ve své škole Ayurveda Polarity Therapy and Yoga v Santa Fe v Novém Mexiku. Seznamuje s prastarou indickou naukou o životě – ájurvédou, která již v prvním tisíciletí př. n. l. podrobně popsala přes tisíc nemocí a řadu léčebných procedur s důrazem na vybranou stravu s ozdravnými účinky. Důležitou roli přitom hraje celostní pohled na tři dóši, základní energetické charakteristiky – váta, pitta a kapha, jejichž poměr je při narození každého člověka harmonicky vyvážen. Narušení této rovnováhy se projevuje v nejrůznějších zdravotních potížích a onemocněních.

Přínosná kuchařka kromě hlavní části s chutnými recepty seznamuje s historií ájurvédy a zejména s jejím léčebným působením v praxi. Zmiňuje faktory, které narušují rovnováhu organismu, a radí, jak ji opět obnovit. Přihlíží k různým chutím a jejich terapeutickým vlastnostem s ohledem na daný konstituční typ. V samostatných kapitolách upřesňuje, jak nejlépe kombinovat a připravovat jídlo za využití jeho léčivých účinků a dalších aspektů, například ročních období, nebo činnosti čaker a jejich působení na centra, jež ovlivňují apod. Na příkladu jídelníčků vhodných pro konkrétní konstituci vysvětluje, co kterou z nich oslabuje a co jí naopak prospívá, a to v souladu s vědeckými výzkumy, jež potvrzují, že vyrovnaný poměr živin posiluje zdraví a podporuje dlouhověkost. Čtenář si podle návodu snadno najde svoji primární konstituci, o níž se dozví potřebné informace včetně toho, jaké menu je pro něj nejlepší a jak připravit jídlo, aby bylo chutné, snadno stravitelné a zároveň posilovalo zdraví i životní energii.

Podstatná část kuchařky obsahuje na dvě stě padesát výborných a snadných pokrmů, vybraných znalkyněmi léčebných tradic ájurvédy – výživovou poradkyní Amadeou Morningstarovou a Urmilou Desaiovou, skvělou indickou kuchařkou. Recepty jsou rozděleny na snídaně, hlavní jídla, polévky, saláty, dezerty a svačiny s nápaditým využitím luštěnin, obilovin, zeleniny i chuťových přísad. Každému je věnována stránka, kde kromě surovin a popisu přípravy jsou také informace o době přípravy, počtu porcí, ročním období, kdy je pokrm nejvíce účinný, a rovněž upozornění, pro kterou z dóš je nejvhodnější. Receptury jsou navíc připravovány jednoduchým a vesměs rychlým postupem z u nás běžně dostupných surovin a koření.

Knihu doplňují barevné fotografie a souhrnné tabulky potravin pro uvedené konstituční typy. Čtenáři zde naleznou i odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Vhod přijde přehled ekvivalentů názvů potravin v češtině, latině, angličtině, sanskrtu a hindštině, nechybí ani bibliografie a praktický rejstřík.

Obsáhlá publikace poskytuje ucelený přehled o zdravé stravě a nabízí nepřeberné množství lahodných receptů, posilujících zdraví a tělesnou i duševní vitalitu. Je určena široké veřejnosti jako nepostradatelný pomocník při přípravě holistické stravy.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), maitrea.cz  

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*