Velikonoční beránek a mazanec podle Mirky van Gils Slavíkové

Beránek podle Mirky van Gils Slavíkové.
Foto: Instagram Mirky van Gils Slavíkové.

Na Velikonoce by neměl chybět mazanec a beránek. Upečte jej podle receptu světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Máme pro vás i videopostup s doporučeními, na co při pečení nezapomenout.

Mirka van Gils Slavíková

Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.

Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.

Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.

Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.

Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Prohlédněte si Mirčiny videokurzy
Mirka van Gils Slavíková
Velikonoční beránek.

Velikonoční beránek

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 beránek
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 250 g másla
  • 400 g cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g bílků
  • kypřicí prášek na špičku nože
  • 3 g soli
  • citronová kůra z 1 citronu, nastrouhaná
  • vanilka
  • 100 g čokolády na vaření

Krém

  • 100 g žloutků
  • 200 g cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g másla

Italský sníh

  • 200 g bílků
  • 400 g cukru

Postup
 

Těsto

  • Máslo, ⅓ cukru, sůl, mléko, vanilku a nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny. Mouku s kypřicím práškem prosejeme a vmícháme nasekanou čokoládu. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu s měkkou špičkou. Do máslové pěny vmícháme asi ⅓ ušlehaného sněhu a následně směs mouky s čokoládou. Na závěr vmícháme – zlehka, ale důkladně – zbylý sníh.
  • Těsto rozetřeme do formy na beránka, kterou jsme předtím důkladně vymazali a vysypali moukou. Plníme do vršku a posléze přiklopíme druhou půlkou formy – rovněž vymazanou a vysypanou.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.

Krém

  • Cukr s trochou vody svaříme na 118 °C (nebo-li na bublinu) a svařeným cukrem zalijeme za chodu žloutky a vyšleháme do pevné pěny. Šleháme do vychladnutí, pak všleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být teplá, a na závěr všleháme máslo. Krém je pevný a pěkně našlehaný.
  • Upečeného beránka rozřežeme na plátky, promažeme čokoládovým krémem a nazpět sesadíme.

Italský sníh

  • Cukr s trochou vody svaříme na bublinu (118 °C). Svařeným cukrem zalijeme za chodu tekuté bílky. Šleháme do vychladnutí. Bílkový krém si dáme do stříkacího sáčku s řezanou trubičkou. Zbylou čokoládou natřeme beránkovi hlavu a uši a pak již celého beránka ozdobíme bílkovým krémem – a můžeme jej dozdobit dle vlastní fantazie.
Mazanec podle Mirky van Gils Slavíkové.

Mazanec

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 mazanec
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru
  • 5 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • citronová kůra nastrouhaná, z 1 citronu
  • muškátového oříšku nastrouhaného

Příklad náplně

  • 100 g směsi kandovaného ovoce
  • 100 g směsi drcených oříšků

Na závěr

  • 80 g plátkových mandlí
  • 1 vejce na potření

Postup
 

  • Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí se žloutky, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek a vanilku. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit, pak přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
  • Těsto dvakrát srazíme: poprvé po 2 hodinách kynutí, podruhé po hodině.
  • Po třetím hodinovém vykynutí vytvarujeme bochánek, do něhož vložíme ingredience, které máme v bochánku rádi.
  • Před pečením necháme vykynout cca hodinu, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, poté ztlumíme na 180 °C a po 20 minutách ztlumíme na 175 °C. Celkem pečeme asi 45 minut.

Další články z této rubriky

Těstoviny na krupicigutentor-overlay

Pětka ze slohu a nudle na krupici

„Ségra pojď, jdeme bruslit,“ oznámil mi můj starší bratr s hlavou strčenou ve dveřích mého pokoje. „Prima!“ odvětila jsem nadšeně a…
Recept na Krém Karamel je mnohem lepší než creme Brulee od Ivety Fabešové z IF Cafégutentor-overlay

Krém Karamel od Ivety Fabešové

Máme skvělý nejen recept, ale také skvělou zprávu: Níže uvedený recept pochází z nově vycházející Ivetiny kuchařky a vy si…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*