Na Velikonoce by neměl chybět mazanec a beránek. Upečte jej podle receptu světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Máme pro vás i videopostup s doporučeními, na co při pečení nezapomenout.
Mirka van Gils Slavíková
Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.
Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.
Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.
Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.
Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.


Velikonoční beránek
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 250 g másla
 - 400 g cukru
 - 400 g hladké mouky
 - 200 ml mléka
 - 150 g bílků
 - kypřicí prášek na špičku nože
 - 3 g soli
 - citronová kůra z 1 citronu, nastrouhaná
 - vanilka
 - 100 g čokolády na vaření
 
Krém
- 100 g žloutků
 - 200 g cukru
 - 200 g hořké čokolády
 - 200 g másla
 
Italský sníh
- 200 g bílků
 - 400 g cukru
 
Postup
Těsto
- Máslo, ⅓ cukru, sůl, mléko, vanilku a nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny. Mouku s kypřicím práškem prosejeme a vmícháme nasekanou čokoládu. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu s měkkou špičkou. Do máslové pěny vmícháme asi ⅓ ušlehaného sněhu a následně směs mouky s čokoládou. Na závěr vmícháme – zlehka, ale důkladně – zbylý sníh.
 - Těsto rozetřeme do formy na beránka, kterou jsme předtím důkladně vymazali a vysypali moukou. Plníme do vršku a posléze přiklopíme druhou půlkou formy – rovněž vymazanou a vysypanou.
 - Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
 
Krém
- Cukr s trochou vody svaříme na 118 °C (nebo-li na bublinu) a svařeným cukrem zalijeme za chodu žloutky a vyšleháme do pevné pěny. Šleháme do vychladnutí, pak všleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být teplá, a na závěr všleháme máslo. Krém je pevný a pěkně našlehaný.
 - Upečeného beránka rozřežeme na plátky, promažeme čokoládovým krémem a nazpět sesadíme.
 
Italský sníh
- Cukr s trochou vody svaříme na bublinu (118 °C). Svařeným cukrem zalijeme za chodu tekuté bílky. Šleháme do vychladnutí. Bílkový krém si dáme do stříkacího sáčku s řezanou trubičkou. Zbylou čokoládou natřeme beránkovi hlavu a uši a pak již celého beránka ozdobíme bílkovým krémem – a můžeme jej dozdobit dle vlastní fantazie.
 
Video
Poznámky

Mazanec
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 500 g hladké mouky
 - 125 g másla
 - 250 g mléka
 - 100 g cukru
 - 5 g soli
 - 4 žloutky
 - 14 g sušeného droždí
 - citronová kůra nastrouhaná, z 1 citronu
 - ⅓ muškátového oříšku nastrouhaného
 
Příklad náplně
- 100 g směsi kandovaného ovoce
 - 100 g směsi drcených oříšků
 
Na závěr
- 80 g plátkových mandlí
 - 1 vejce na potření
 
Postup
- Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí se žloutky, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek a vanilku. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit, pak přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
 - Těsto dvakrát srazíme: poprvé po 2 hodinách kynutí, podruhé po hodině.
 - Po třetím hodinovém vykynutí vytvarujeme bochánek, do něhož vložíme ingredience, které máme v bochánku rádi.
 - Před pečením necháme vykynout cca hodinu, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
 - Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, poté ztlumíme na 180 °C a po 20 minutách ztlumíme na 175 °C. Celkem pečeme asi 45 minut.
 
Video
Poznámky
Přečtěte si také:
- Přivýdělky v důchodu: Šikovní čeští senioři si můžou vydělat i desetitisíce. Většina nemá zájem
 - Odhalujeme nejlepší účesy pro ženy s krátkými vlasy a tlustým obličejem: Stupňovitý bob nebo mikádo do patky zakryjí v roce 2025 kila navíc
 - Do ČR míří další konkurent pro Pepco a Action. Sortiment zaujme seniory
 





Buďte první kdo přidá komentář