Recept na chléb Jednozrnka od Mirky van Gils Slavíkové

Cleba od Mirka van Gils Slavíková
Foto: Mirka van Gils Slavíková

Zjistila jsem tedy, že kůrka a patka u chleba absolutně vedou. Tenhle chleba z pšenice jednozrnky si oblíbíte. Doufám, že vám nevadí občas nějaký nesladký recept a tomu, kdo má rád chlebík, určitě doporučuji ho zkusit.

Mirka van Gils Slavíková

Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.

Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.

Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.

Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.

Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Prohlédněte si Mirčiny videokurzy
Mirka van Gils Slavíková
Cleba od Mirka van Gils Slavíková

Recept na chléb Jednozrnka

Mirka van Gils Slavíková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 600 g hladké mouky z pšenice jednozrnky
  • 500 g vařených krup z pšenice jednozrnky
  • 12 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 7 g drceného kmínu
  • 5 g celého kmínu
  • 7 g koriandru
  • 250 ml vody

Postup
 

  • Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, sušené droždí a koření.Na stranu nasypeme sůl. Přidáme vařené kroupy a vlažnou vodu a zaděláme těsto.Pokud máme kroupy moc suché, možná budeme muset přidat vodu. Nebo, budou-likroupy moc mokré, vody ubereme.
  • Těstopřikryjeme a necháme na teple kynout, alespoň dvakrát srazíme a necháme znovuvykynout. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme a vytvoříme bochník, který dámekynout do ošatky. Znovu necháme těsto vzejít a chléb opatrně vyklopíme naplech. Pečeme v rozpálené troubě na 240 °C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený,když při poklepání zespodu zvoní.
  • Příprava krup:
  • Zrnaponoříme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme a kroupy v čerstvé vodě vařímedo měkka. Já je mohu jíst jen tak, jsou velmi chutné.

Poznámky

Mirka van Gils Slavíková

Další články z této rubriky

Dezert Isidor.gutentor-overlay

Dezert Isidor podle Josefa Maršálka

Tento dezert od Josefa Maršálka je jen pro dospělé. Jedná se o čtyřpatrový koláč plný ořechů, žloutkového krému, rumu a…
Krájení zeleniny.gutentor-overlay

Lehké obědy na výlet i do práce

Vyrazit kamkoliv s obědem v krabičce a nemuset se ohlížet na cenu a nabídku restaurací je osvobozující. Jídlo si sníte…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*