


Venkovní teploty se začínají nebezpečně blížit nule a v řadě bytů se ještě netopí. Večery už bývají chladné a dost z nás je tráví s dekou přes ramena a horkým čajem v ruce.
Možná už jste slyšeli o tom, že existují potraviny, které tělo ochlazují, nebo naopak zahřejí. S energiemi jídla krásně pracují východní druhy medicíny, ale i my laici můžeme ledacos okoukat.
Po surovinách, které ochlazují, saháme instinktivně v parném létě, kdy se potíme, sotva vystrčíme nohy z vlažné sprchy. Jde třeba o syrovou zeleninu a ovoce, chladné nápoje. Prostě vše, co vám přinese pocit osvěžení, jen se na to podíváte.



Jak využít dlouhé zimní večery pro svoje zdraví? Nalaďte se na vlnu hygge
Na druhou stranu ty hřejivé bývají většinou tepelně zpracované, těžší nebo více kořeněné. I u nich platí, že když se na ně mrknete, hned se vám v břiše rozlije příjemně teplý pocit. A které přesně byste si měli teď na podzim a v zimě dopřávat?
Kaše z obilnin
Ideální je poslat je do žaludku hned po ránu, protože tělo krásně zahřejí a nastartují. Připravit si je můžete podle libosti z ovesných vloček, pohanky, jahel nebo klidně i rýže. Jestli se chystáte namítnout, že po ránu nemáte na velké vyvařování čas, uklidníme vás: kaši budete mít uvařenou stejně rychle jako namazaný chléb se šunkou a sýrem. Stačí oblíbenou obilninu povařit (ve vodě nebo mléce, co je vám milejší), přimíchat med, skořici (obojí samo o sobě také zahřívá), sušené ovoce, ořechy nebo semínka a sníst.
Hovězí maso nebo tučnější vepřové
Červené maso ukrývá spoustu cenných látek, navíc díky vyššímu obsahu tuku krásně zahřívá a teplo v těle udržuje. Pustit se můžete do libovolného vývaru (teplé polévky jsou na podzim a v zimě skvělým lehkým hřejivým obědem) nebo si připravte guláš, hovězí po burgundsku nebo chilli con carne.



Med a včelí produkty. V čem jsou tělu prospěšné?
Luštěniny a tepelně upravená zelenina
Luštěniny obsahují relativně vysoký podíl vlákniny i rostlinných bílkovin, a tak mohou být i v zimě skvělou alternativou nebo doplňkem masa či zeleniny. Tu připravujte zatepla, čerstvou křupavou si nechte zase na pozdní jaro a léto.
Pikantní koření
I když nejste velcí příznivci pikantních jídel, v zimě jich alespoň pár přidejte. Nemusíte si hned připravit pikantnosti hodné indické kuchyně, ale trocha pepře, zázvoru nebo chilli v jídle vás krásně zahřeje. Stačí opravdu špetka.
V jídle nezpochybnitelně platí jedna důležitá poučka: poslouchejte své tělo. Když mu budete skutečně naslouchat (ne těm ďáblíkům v hlavě, kteří vám tvrdí, že právě teď potřebujete sníst druhou sušenku), velmi jasně vám řekne, co v kterém ročním období jíst, abyste se cítili dobře.
Zdroj: Petra Matějková, itesco.cz/hello/clanek/19-potravin-ktere-vas-pres-zimu-zahreji-zevnitr, fit-day.cz/blog-a-recepty/dobre-jidlo-ktere-zahreje fit-day.cz
Buďte první kdo přidá komentář