Nejoblíbenější zelenina Čechů

Nejoblíbenější zelenina Čechů
Foto: Pixabay

Podle analýzy Českého statistického úřadu z minulého roku u nás vzrostla konzumace zeleniny. Jaká patří mezi ty nejoblíbenější?

Loni snědl každý Čech v průměru o 6,2 kg zeleniny víc, než tomu bylo v předchozím roce. Těžko říct, čím to je, možná to můžeme přičítat i koronavirové pandemii, během níž jsme se všichni snažili jíst co nejvíc vitamínů. Pořád je to ale málo, denně bychom měli sníst půl kila zeleniny, což je ročně 182,5 kg na osobu. V tuto chvíli je to průměrně kolem 84 kg.

Dlouhodobě patří mezi naše nejoblíbenější zeleninové druhy brambory, cibule, rajčata a okurky. Pojďme se na každý z nich podívat blíže.

Brambory

Snad nejoblíbenější příloha k většině pokrmů nahradila u nás tak oblíbené knedlíky. Pokud brambory uvaříme šetrně v páře, dokáže nám porce o velikosti 150 g zajistit 10 % doporučené denní dávky vlákniny a 20 % vitamínu B6. Jsou také zdrojem vitamínu C, kterého máme všichni především v zimních měsících nedostatek.

Cibule

Nejspíš nebudete z těch, kdo by se s chutí zakousl do čerstvé cibule, ale určitě ji používáte v kuchyni téměř do každého teplého jídla. Kromě chuti, kterou pokrmům dodá, se vyznačuje také obsahem vitamínů C a B6, vlákniny a kyseliny listové.

Čerstvá cibule je skvělým přírodním léčivem. Sirup z ní funguje skvěle proti kašli, protože obsahuje látky s protizánětlivou aktivitou. Pokud byste se pustili do konzumace syrové cibule, třeba v salátech, pomůžete tělu v prevenci proti chorobám srdce a cév.

Rajčata

V létě je milujeme všichni a je to dobře. Někdo dokonce řadí rajčata k superpotravinám, protože jsou nejen významným zdrojem vitamínu C (300 gramů rajčat pokryje denní doporučenou dávku tohoto vitamínu a 30 % vitamínu E), ale také lykopenu a karotenů, takže když je lehce tepelně zpracujeme, zásobujeme tělo antioxidanty. A ty dokážou docela dobře bojovat s civilizačními chorobami.

Okurky

Teď není řeč o nakládačkách, ale o syrových plodech. Jestli se snažíte shodit nějaké kilo navíc, jsou okurky ideální zeleninou, protože patří spolu s listovými saláty mezi nejméně kalorické potraviny. Přitom tělu dodávají spoustu draslíku (ten pomáhá snižovat krevní tlak), vlákniny (200 g okurek zajistí třetinu doporučené denní dávky) a mají močopudné účinky.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Za co nám ledviny (ne)poděkujígutentor-overlay

Za co nám ledviny (ne)poděkují

Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace.
Doba plastovágutentor-overlay

Doba plastová

Pojďme si v čase, kdy se tak brojí proti plastům, brčka jsou skleněná a lžičky bambusové, podívat na to, jak…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*