Markus Kaufer: Udíme a grilujeme

Markus Kaufer: Udíme a grilujeme
Foto: Freepik

Smokery a multifunkční grily

V přitažlivě vypravené knize nabízí populární německý autor Markus Kaufer (nar. 1978) sedmdesát receptů vonících kouřem. Již deset let je slavným „grilovacím youtouberem“ @0815BBQ, jehož videorecepty si oblíbily milióny diváků. Jejich zájem pravidelně stoupá v létě, a to i díky milovníkům grilování.

Markus Kaufer: Udíme a grilujeme
Foto: se svolením nakladatelství Grada

Zkušený Markus Kaufer nejdříve seznamuje s různými typy grilů, jejich specifičností a výhodami. Poradí s výběrem i používáním a také doporučí příslušenství. Vysvětlí, jak multifunkční grily a smokery udržovat v čistotě, aby se zabránilo korozi a rychlému opotřebení.

Hlavní část grilovací kuchařky patří sedmdesáti úžasným receptům. Nejprve se zaměřují na pikantní omáčky včetně nepřekonatelné argentinské chimichurri, omáčky ke grilovanému masu. Důležité jsou i dipy a směsi grilovacího koření a samozřejmě BBQ neboli barbecue (druh grilování podle původní indiánské kuchyně, oblíbený především na jihu USA nebo v Austrálii). Jde o pomalou tepelnou úpravu masa za nízké teploty a přítomnosti kouře, s využitím nejrůznějších marinád a omáček, dodávajících masu báječnou chuť a vůni. Tato příprava bývá velmi oblíbenou oblíbenou rodinnou nebo společenskou party.

Hlavní recepty jsou rozděleny na předkrmy a finger food. Začínají lákavými kachními prsy s medovou glazurou a kandovanými vlašskými ořechy, crostini s drůbežím salátem, nabízí se i grilovaná rajská polévka s uzenou buvolí mozarellou či masovými kuličkami plněnými sýrem. Rovněž kombinace melounu a sýru feta s mátovým dresinkem na křupavé bruschettě je neodolatelná, stejně jako další nápadité nabídky předkrmů.

A je čas na hlavní chody. Na výběr je klasické trhané vepřové se salátem Coleslaw, sladká kořeněná či rychlá žebírka, středomořská plněná pečeně anebo vepřové steaky ve stylu St. Louis a další úžasné nápady na úpravu různých druhů masa a klobás, třeba té netradičně grilované v rybízové šťávě. Některé receptury jsou oblíbené v různých částech světa a my je také můžeme ochutnat. Například asijský glazovaný selečí bůček, pork belly burnt ends v memphiském stylu, jamajský „jerk“ vepřový bůček s uzenou salsou z manga, středomořská plněná pečeně a další včetně oblíbených burgerů, kuřete na pivní plechovce s bílým vínem i jehněčí koruny s červenou chimichurri.

Milovníci ryb si rovněž přijdou na své, stejně jako vegetariáni a dezerty uspokojené mlsné jazýčky. Mohou zvolit crumble s jablky a pomeranči, sladký chléb, s´mores s banány a broskvemi, anebo dokonce buchty se švestkovými povidly.

Nádherné barevné fotografie hotových jídel inspirují k vyzkoušení a rejstřík umožní jejich rychlé vyhledání. Zdařilá kuchařka nadchne jak zkušené milovníky grilování, tak začátečníky, které snadno zláká, aby si tento oblíbený způsob přípravy lahodných pokrmů také vyzkoušeli.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), grada.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*