Mandlové cantuccini s levandulí podle Josefa Maršálka

Mandlové cantuccini.
Foto: Josef Maršálek.

Recept od světoznámého cukráře Josefa Maršálka. Receptura pochází z Itálie, odkud se postupně rozšířila téměř do celého světa. Původně se jednalo o vánoční cukroví, později se začalo servírovat celoročně jako pečivo k čaji nebo dobré kávě.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Mandlové cantuccini.

Mandlové cantuccini s levandulí

Josef Maršálek
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g vajec
  • 20 g žloutku
  • 10 g celých mandlí
  • 10 g medu
  • 10 g rumu
  • 1 g soli
  • 2 g prášku do pečiva
  • 1 g sušené levandule

Na dohotovení

  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice

Postup
 

  • V míse vyšleháme vajíčko, žloutek, med, cukr a sůl do husté pěny; zamícháme rychle a krátce zbylé ingredience a na pomoučeném vále rozválíme do tvaru válce.
  • Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem. Pomalu pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi 25–30 minut, dozlatova.
  • Vyjmeme z trouby a necháme krátce vychladnout. Šikmými řezy nakrájíme na tenké plátky, které narovnáme zpátky na plech. Vložíme zpět do trouby a pečeme dozlatova při 150 °C, 5–10 minut.
  • Vychladlé uložíme ve vzduchotěsné dóze.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*