Dezert Isidor podle Josefa Maršálka

Dezert Isidor.
Foto: Josef Maršálek.

Tento dezert od Josefa Maršálka je jen pro dospělé. Jedná se o čtyřpatrový koláč plný ořechů, žloutkového krému, rumu a čokolády. Krájí se na malé kostky a je vynikající.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Dezert Isidor.

Dezert Isidor

Josef Maršálek
Porcí 24 kusů
Vytisknout

Suroviny
  

Piškot

  • 2 vejce
  • 125 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 g skořice
  • 1 g soli

Ořechová vrstva

  • 150 g mletých ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 90 ml rumu

Krém s kandovaným pomerančem

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink s pravou vanilkou
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g nakrájené kandované pomerančové kůry
  • 130 g másla

Čokoládová poleva

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 g olivového či kokosového oleje

Postup
 

  • Na piškot smícháme v míse všechny suché ingredience, poté přidáme vajíčka a smetanu a ruční metličkou vymícháme do hladkého těsta.
  • Pekáček vymažeme lehce olejem a vyložíme papírem na pečení a předem připravenou hmotu do něj nalijeme a dobře rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě při 170 °C asi 10 až 15 minut. Zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Vyndáme a necháme vychladnout.
  • Na ořechovou vrstvu smícháme jemně strouhané vlašské ořechy s cukrem a rumem do hladké pasty. Tuto natřeme na upečený a vychladlý piškot.
  • V mléce rozmícháme vanilkový pudink a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, nesmíme cítit chuť syrového škrobu. Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme dobře vychladnout.
  • Vychladlý pudink vyšleháme dohladka, přidáme měkké máslo a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Vyšleháme do hladkého a pevného krému. Ten natřeme stejnoměrně na ořechovou vrstvu a dáme asi na 15 minut do lednice či mrazáku dobře ztuhnout.
  • Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s olejem do hladké polevy a tu poté nalejeme na předem připravený a ztuhlý krém. Rychle rozetřeme a necháme ztuhnout.
  • Krájíme dlouhým hladkým nožem, namáčíme jej v horké vodě a utíráme ubrouskem.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*