Co se starším nebo suchým pečivem

Chleby.
Foto: Pixabay.

I z pečiva, na které kvůli jeho tvrdší konzistenci nemáte chuť, se dá udělat skvělá večeře, snídaně nebo oběd. Znáte tipy našich babiček? My jsme zapátrali a sepsali vám pár dobrých tipů, jak v kuchyni využit starší i tvrdé pečivo.

Klasika našich babiček

Asi první, co každého napadne při otázce, jak naložit s tvrdým pečivem (hlavně s rohlíky, toustovým chlebem nebo bílými bagetkami), je výroba strouhanky. Ta se hodí nejen při smažení řízků, ale naše babičky ji používaly například na bramborové šišky. Vzpomínáte? Stačí rozpustit na pánvičce máslo a na něm strouhanku jemně osmahnout. Pak tím posypete bramborové šišky a přidáte moučkový cukr. Máte tak výborný oběd.

Další alternativou, jak si poradit s bílým tvrdým pečivem, je pečení žemlovky – například podle výborného receptu od Romana Vaňka. Je to taková klasika, jak naše babičky zužitkovaly tvrdé pečivo.

Zapečené tousty – aneb když máte málo času na přípravu

Pokud pečivo není úplně ztvrdlé, ale přesto vám již nějaký ten den doma leží (pozor, nesmí být ani v náznaku plesnivé), můžete z něj připravit zapečené tousty. Takto využijete nejen toustový chléb, ale také rohlíky nebo pár krajíčků obyčejného chleba. Postup je jednoduchý, jen k němu budete potřebovat toustovač. Mezi dva plátky chleba dáte salám nebo šunku a k tomu tvrdý sýr. Aby se vše vešlo do toustovače, rozkrojíte chléb na polovinu. Vložíte do toustovače a krátce zapečete. Můžete si pak připravit dip nebo i kečup a po upečení si tousty do dipu namáčet. Stejným způsobem můžete zpracovat i rohlíky.

Zapečený toust.
Foto: Pixabay. Takto využijete nejen toustový chléb, ale také rohlíky nebo pár krajíčků obyčejného chleba.

Slaná varianta ve vajíčku

Naše babičky měly i další tip na večeři ze staršího pečiva – chléb ve vajíčku. Rozšleháte celé vejce, do kterého přidáte lžíci vody a chléb v něm obalíte. Pak osmahnete na pánvi s olejem po obou stranách. Kdo nemá rád příliš mastné, může po opečení osušit přebytečný olej ubrouskem z obou stran. Když je toust ještě horký, položíte na něj plátek tvrdého sýra. Máte-li rádi kečup, klidně toust tenkou vrstvičkou potřete. Místo plátku sýra můžete vrchní stranu potřít hořčicí a položit na ni plátky čerstvé cibule – tato kombinace je pro ty odvážnější.

Takto můžete zpracovat nejen chléb, ale i tousty nebo rohlíky. Rohlíky ideálně překrojte podélně na poloviny, nebo je můžete nakrájet na kolečka – budou se pak lépe opékat.

Chléb ve vajíčku.
Foto: Pixabay. Kdo nemá rád příliš mastné, může po opečení osušit přebytečný olej ubrouskem z obou stran.

Sladká varianta v těstíčku

Na tzv. francouzské tousty využijete jakékoli bílé pečivo. Připravíte si vajíčko, které rozšleháte s dvěma lžícemi mléka. Přidáte polohrubou mouku tak, aby vzniklo těstíčko konzistence těsta na lívance, které z pečiva při smažení nestéká. Milovníci pestřejších chutí mohou do těstíčka přidat skořici nebo koření do perníku. Pečivo do těstíčka namočíte a osmahnete na másle z obou stran. Skládejte je na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Tousty podávejte ještě teplé.

Francouzské tousty.
Foto: Pixabay. Na tzv. francouzské tousty využijete jakékoli bílé pečivo.

Po upečení můžete dle libosti dotvořit. Posypete troškou moučkového cukru a přidáte na vrchní stranu na kousky nakrájené ovoce. Namísto moučkového cukru můžete použít javorový sirup nebo tekutý med. Takto připravené tousty jsou vynikající také s bílým jogurtem a kousky ovoce. Můžete je také potřít, obdobně jako palačinky, marmeládou nebo tvarohem. Pokud jste do těsta přidali skořici, doporučujeme podávat tousty s plátky jablek přelitých javorovým sirupem. Fantazii se meze nekladou. Dobrou chuť!

Zdroj: redakce – Justýna Malásková

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*