Pět tipů, jak předejít vyhazování jídla

krutony do polevka
Foto: Pixabay

Tipnete si, kolik jídla vyhodí v průměru každý Evropan? Nebudeme vás napínat, je to 96 až 115 kg, alespoň podle údajů Organizace pro výživu a zemědělství.

Průzkumy zaměřené tímto směrem probíhaly i u nás a vyšly z nich zajímavé závěry. Třeba ten, že každý obyvatel brněnského sídliště vyhodí průměrně 37,4 kg jídla ročně. Zajímavé je, že samotní obyvatelé tipují, že vyhodí jen 12,27 kg jídla.

Šetrnost týkající se potravin se ale vyplatí. Ocení ji nejen příroda (proč na polích pěstovat něco, co se pak vyhodí), ale také naše peněženky – podle odhadu Sociologického ústavu AV ČR bychom tak mohli ušetřit až 8000 Kč ročně.

Zbytkům se nevyhneme, ale to ještě neznamená, že musí končit v odpadkovém koši nebo na kompostu, kde navíc často končí předčasně.

1. Vývar ze zeleninových slupek

Ponechme stranou, že některou zeleninu loupeme úplně zbytečně (třeba mrkev nebo petržel z bio zdrojů stačí pořádně odrhnout kartáčkem) a pojďme se zaměřit na to, jak slupky využít.

Pořiďte si krabičku nebo uzavíratelný sáček a do něj sbírejte omyté slupky a odřezky ze zeleniny. Takové zbytky vydrží v lednici i 3-4 dny a poslouží jako základ vývaru. Stačí vše nasypat do kastrolu, zalít vodou, přidat bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl a povařit.

Z takového vývaru můžete udělat samozřejmě polévku, perfektně ale dochutí i rýži nebo poslouží jako základ pro omáčku.

2. Domácí „vegeta“ ze slupek kořenové zeleniny

Slupky z očištěné „polévkové“ zeleniny jako jsou celer, mrkev a petržel můžete také nasušit (v troubě, na sluníčku nebo v sušičce ovoce), společně rozmixovat a používat k dochucení polévek a jiných jídel.

3. Ze slupek ovoce je výborný čaj

Až si budete loupat ovoce jako jsou jablka nebo hrušky, slupky nevyhazujte. Čerstvé nebo usušené je můžete použít jako základ na čaj. Stačí jich hrst nasypat do hrnku nebo konvičky, zalít horkou vodou a nechat louhovat. Takto připravený čaj je přirozeně sladký, takže ani nebudete potřebovat cukr na doslazení.

4. Citrónová a pomerančová kůra na pečení

Spousta klasických receptů na pečené dezerty počítá s využitím sušené citrónové nebo pomerančové kůry. Tu nemusíte kupovat, zvlášť jestli doma jíte pomeranče a citróny s kůrou chemicky neošetřovanou. Stačí kůru pořádně omýt v teplé vodě, můžete použít i kartáček, nastrouhat najemno a nechat usušit.

5. Krutony ze starého pečiva

Rohlíky a chléb, co už mají to nejlepší za sebou můžete nasušit a vyrobit z nich domácí strouhanku nebo je nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem, posypte česnekem a dozlatova upečte v troubě. Využijete je do polévek nebo salátů a v lednici vydrží i několik týdnů.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Kouzlo vody v zahraděgutentor-overlay

Kouzlo vody v zahradě

Již odedávna je v zahradách, které na vás dýchnou historií, zakomponována voda. Voda dodá zahradě nový rozměr, působí harmonicky.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*