Tipy na dobroty na dětskou oslavu

narozeninová oslava
Foto: Freepik

Spousta moderních maminek hlídá, co jejich ratolesti strčí do úst a jakýkoliv náznak nezdravé stravy je v jejich rodině zakázaný. Ano, ale jak pak připravit slavnostní menu na dětskou oslavu?

Není to zase tak složité. Stačí zvolit původní suroviny (žádné polotovary), zaměřit se na jogurt, tvaroh, hodně ovoce a zeleniny. Chcete pár konkrétních tipů? Tady jsou.

Nepečený „skládaný“ dort

Výhodou nepečeného dortu je, že ho připravíte za pár minut a nadělá velkou parádu. A potřebovat budete jen pár surovin: piškoty, zakysanou smetanu, tvaroh a sezónní ovoce.

Tvaroh se zakysanou smetanou prošlehejte do hladké hmoty, oslaďte medem nebo cukrem.

Dno dortové formy zakryjte piškoty, navrstvěte tvarohovou směs, přidejte další patro piškotů a směsi, dokud nebude forma plná nebo dokud vám nedojde náplň. Jako poslední by měl být tvaroh se smetanou. Nechte v lednici ideálně do druhého dne rozležet, piškoty krásně změknou, a před servírováním ozdobte čerstvým ovocem.

Domácí chipsy a tyčinky

Děti milují nejrůznější chipsy, tyčinky a podobné „nezdravosti“. Někdo si řekne, že jednou za čas to nevadí a jednou za čas je koupí i na narozeninovou oslavu. Ti osvícenější doma vyrobí jejich zdravější variantu.

Chipsy připravíte snadno: stačí nastrouhat na mandolíně brambory (ale hodí se i cuketa nebo červená řepa), vyskládat je na plech, lehce posolit (starším dětem bude chutnat i přidaný česnek) a upéct v troubě. K nim můžete podávat dip ze zakysané smetany smíchané s trochou majonézy.

Při výrobě tyčinek si vystačíte s koupeným listovým těstem. Rozválejte ho na tenké pláty, nařežte na úzké proužky, pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Upečte do křupava, nechte vychladnout a podávejte.

Zdravé jednohubky

Při dětské oslavě platí pravidlo jednoho sousta. Malí neposedové většinou při jídle nadělají spoustu nepořádku. Když mají možnost dát celou porci rovnou do pusy, zůstane po nich čistěji. Skvělou volbou jsou proto jednohubky.

Mozzarela s rajčaty: nakrájejte obojí na velikost dětského sousta, párátkem připíchněte k sobě a pokapejte olivovým olejem.

Jednohubky s mrkvovou pomazánkou – toastový chléb opečte a pomažte pomazánkou z lučiny, nastrouhané mrkve, špetky soli, pepře a kapky limetové šťávy. Na závěr nakrájejte na velikost dětských soust.

Ovocné špízy: z dětmi oblíbeného ovoce (nejčastěji je to meloun, hroznové víno, jablka nebo letní bobule) vytvořte špízy. Stačí různě na přeskáčku napichovat jednotlivá sousta na párátko.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Zásady správného zavařovánígutentor-overlay

Zásady správného zavařování

Nastal čas, kdy zahradníci ve velkém sklízejí úrodu a snaží se ji uschovat na zimu. Co je potřeba dodržet, abyste…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*