Zelná sarma od Veroniky Architeva

Foto: Veronika Architeva

Od Veroniky Architeva jsme si vyptali recept na zelnou sarmu.

Sama Veronika k tomuto pokrmu říká: „Tohle je jedno z mých oblíbených jídel od mýho muže. Bulharská SARMA, ale z českejch potravin.  Jsou to zelný závitky plněný mletým masem a rýží, se zelím, sosíčkem a zakysanou smetanou. Ideálně s čerstvým chlebem nebo bramborem.“

Veronika Arichteva

Veronika Arichteva se narodila v Praze do rodiny producenta Pavla Nového. V roce 1990 se jako čtyřletá poprvé objevila před kamerou, a sice ve filmu Čarodějky z předměstí. Tato absolventka Pražské konzervatoře hrála jak v pohádkách (Deštová Víla, Čertova nevěsta), tak ve filmech (Zejtra napořád, Habermannův mlýn) a neminuly ji ani seriály (Policie Modrava, Slunečná).
V roce 2013 se provdala za režiséra Bisera A. Arichteva, který režíroval seriály jako Vyprávěj či První republika a s nímž se seznámila právě na natáčení prvního seriálu.
Je známá taktéž z uskupení 3v1, kde s Nikol Štíbrovou a Martinou Pártlovou reagují formou vtipných videí na aktuální témata a glosují je.
V roce 2018 se Veronika zúčastnila show StarDance, kde se s partnerem Michalem Necpálem protančila do semifinále.
V dubnu roku 2020 oznámila přes instagram, že s manželem čekají miminko, a později také, že to bude chlapeček. Ten se narodil 29. září 2020 a dostal jméno Luka Christo Arichtev.

Zdroj: Veronika Arichteva

Recept na Zelnou Sarmu od Veronika Architevy

Zelená sarma

Veronika Arichteva
Porcí 1 zapékací hrnec
Celková doba 3 hrs
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 hlávka zelí, případně zelné listy, které lze zakoupit v bulharských, řeckých nebo ruských prodejnách potravin
  • 1 balík kysaného zelí
  • 2 varné sáčky rýže
  • 500 g mletého masa
  • červená paprika
  • pepř
  • čubrica
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • slanina

Postup
 

  • Z čerstvé hlávky zelí vyřízněte střed (později i tuhé žíly uprostřed listů, aby bylo možné listy bez lámání zavinout) a dejte ji do velkého hrnce s vroucí vodou, octem a solí. Vařte tak dlouho, aby listy změkly a lehce se oddělovaly. Vařte kolem 20 minut, případně déle podle potřeby.
  • Mezitím si připravte rýži – tu vařte podle návodu, nicméně dobu jejího varu zkraťte na polovinu, tj. jen asi na 10 minut.
  • Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a okořeňte čubricou. Chvíli restujte, poté přidejte rýži, polovinu rajského protlaku a malou lžičku červené papriky a ještě chvíli nechte na sporáku (celkově asi 15 minut).
  • Na dno zapékacího hrnce vlijte olej a rozprostřete polovinu kysaného zelí. Směs masa a rýže balte po troškách do jednotlivých listů tak, aby směs nevypadávala, a ruličky skládejte jednu vedle druhé na zelí. Až budete mít hotovou celou první vrstvu, rovnoměrně ji překryjte zbytkem kysaného zelí a pokračujte druhou vrstvou ruliček.
  • Nakonec vše zalijte vodou smíchanou se lžičkou červené papriky a druhou polovinou protlaku. Voda by měla téměř zaplavit obsah mísy. Pečte v troubě zhruba hodinu na 180 °C.

Poznámky

Tip: Vrstvy lze proložit i slaninou. Pokud máte více masa, je možné jej zamíchat mezi kysané zelí v hrnci.
Foto: Veronika Arichteva

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě t…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*