Vypořádejte se s přebytky cuket

Cukety.
Foto: Pixabay.

Cuketa patří mezi nejvariabilnější zeleninu, kterou si můžete na zahradě vypěstovat. Má jedinou nevýhodu: téměř vždy je jí tolik, že ji najednou nejde spotřebovat.

Jakmile začne cuketa plodit, můžete ji sklízet každý den. Čeho je ale moc, toho je příliš, a tak ji po pár dnech budete jíst trochu z povinnosti. Proto se vyplatí mít zásoby z léta schované ve spíži a sáhnout po nich, když budete chtít.

Zavařované cukety jako pochoutka k jídlu

Milujete okurky zavařené v kyselém nálevu? Cukety jde připravit úplně stejně. Stačí je oloupat (jestli vám nevadí tmavá slupka, loupat nemusíte), zbavit měkkých vnitřků a semen, pokud využíváte přezrálé plody, a nakrájet na půlkolečka nebo kostičky. Dál už je postup stejný jako u kyselých okurek: přidat pár koleček mrkve a křenu, čerstvý kopr, hořčičné semínko, nové koření, kuličky pepře a zalít oblíbeným octovým nálevem. Jako přílohu je využijete úplně stejně jako kyselé okurky a v zimě to může být vítané zpestření.

Zavařené cukety.
Foto: Pixabay. Milujete okurky zavařené v kyselém nálevu? Cukety jde připravit úplně stejně.

Cuketová mouka na zahušťování

Až vám cukety přerostou přes hlavu, neházejte je do kompostu, ale do sušičky na ovoce. Plody oloupejte, zbavte měkkých vnitřků a semen a nakrájejte na plátky půl centimetru silné. Sušte, dokud nebudou úplně suché, křupavé. To je důležité, aby vám výsledek neplesnivěl. Pak v mixéru rozmixujte na jemný prášek a uložte do vzduchotěsné nádoby. Cuketová mouka je perfektní na zahušťování polévek a omáček, využijete ji všude tam, kde jste dřív používali jíšku. Usušená cuketa do sebe nasaje vodu, nabobtná a tím pokrm zahustí. Tahle alternativa je mnohem zdravější, jen se s ní budete muset naučit pracovat. Cuketové mouky je potřeba dát do hrnce několik lžic, a aby do sebe tekutinu nasála, budete muset omáčku nebo polévku ještě alespoň 15 minut vařit.

Nakrájená cuketa.
Foto: Pixabay. Až vám cukety přerostou přes hlavu, neházejte je do kompostu, ale do sušičky na ovoce.

Strouhaná cuketa na mrazák

Ve spoustě českých domácností se v létě z cuket vaří „cukeťáky“, obdoba klasických bramboráků, ve kterých jsou brambory nahrazeny nastrouhanou cuketou. Výhodou tohoto jídla je, že ho často milují děti, a tak je to způsob, jak do nich bezbolestně dostat porci zeleniny. V létě logicky využíváte čerstvé cukety, schovat si je ale můžete i na zimu. Stačí očištěné cukety nahrubo nastrouhat, nechat trochu okapat a uložit na mrazák. Vlivem mrazu zelenina ztratí jen vodu, takže na vaření je skvěle předpřipravená.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*