Vánoční cukroví. Zn.: Skoro bez námahy

Tipy na zdravé vánoční cukroví
Foto: Pixabay

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Také jste tohle klišé slyšeli? Patnáct druhů cukroví vánoční pohodu nevykouzlí, tak se letos přestaňte stresovat a ukoulejte si jen pár druhů nepečeného cukroví.

Zvládnete to během jednoho dne a zbytek adventu můžete trávit s rodinou a unášet se na vlně pohody. A když si přizvete malé pomocníky, budete mít postaráno o pomoc i zábavu.

Kokosové kuličky (práce na 30 minut)

Jednoduché vánoční cukroví, kokosky.

Na zhruba 40 kuliček budete potřebovat:

10 dkg strouhaného kokosu (plus půl misky na obalení)

9 dkg másla

24 dkg cukru moučky

2 velké lžíce kakaa

1 lžičku rumu

foto: Pixabay

Všechny suroviny (kromě kokosu na obalení) zpracujte v jednolité těsto, ze kterého v dlaních koulejte malé kuličky. Každou na závěr obalte v kokosu a schovejte do papírové krabičky. Do Vánoc kuličky trochu vyschnou a budou se doslova rozplývat na jazyku.

Nepečený čokoládový salám (práce na 30 minut)

Nepečné vánoční cukroví, čokoládový salám

Na dvě šišky salámu budete potřebovat:

23 dkg másla

24 dkg cukru moučky

2 vejce (z kvalitního zdroje)

1 lžičku rumu

pár lžic převařeného mléka – dle potřeby

1 velkou lžíci kakaa

1 malý sáček piškotů.

Foto: Mumsmenu

Piškoty válečkem rozdrťte na kousky a nechte stranou. Mezitím v robotu promíchejte změklé máslo s ostatními surovinami. Ručně zapracujte piškoty a podle potřeby přidejte kapku mléka, pokud je směs příliš drobivá. Výsledkem by měla být kompaktní hmota, kterou dokážete vytvarovat do válečků podobně jako bramborové knedlíky.

Každou šišku zvlášť zabalte do potravinové fólie nebo alobalu a uskladněte v lednici. Až přijde správný čas, servírujte nakrájené na tenké plátky.

Mandlové hříbečky (práce na 45 minut)

Mandlové houby - jednoduché nepečené vánoční cukroví

Na cca 30 kousků budete potřebovat:

20 dkg oloupaných mandlí (nebo mandlovou mouku)

20 dkg cukru moučka

1 lžíci kakaa

1 bílek

Foto:Beinmanager

Mandle v robotu rozmixujte na jemný prášek (případně nahraďte mandlovou moukou), přidejte cukr a vejce a spojte v kompaktní hmotu. Pozor, neděste se, hmota i po zpracování trochu lepí, je to tak v pořádku.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné zapracujte ještě kakao.

Z tmavé hmoty tvarujte kuličky (hlavičku), do kterých zatlačíte válečky (nožičku) vytvořené z bílé hmoty. Hotové hříbky schovejte do papírové krabice, aby do Vánoc pěkně vyschly.

Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*