Sklizeň dýní je v plném proudu. Vyzkoušíte nové rychlé recepty?

Sklizeň dýní je v plném proudu. Vyzkoušíte nové rychlé recepty?
Foto: Pixabay

Kde jsou ty časy, kdy se z dýní vyráběl kompot nebo marmeláda… Dnešní kuchařky překypují recepty na dobroty z oranžových plodů a ty většinou stojí za vyzkoušení. Jdete do toho s námi?

Dýňové bramboráčky

Variací na klasické bramboráky existuje bezpočet. V létě je většinou tvoříme z cuket, podzim si říká o dýňovou verzi.

Dýňové bramboráčky

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g brambor
  • 400 g čerstvé dýně
  • 2 vejce
  • špetka muškátového květu
  • troška petrželky
  • pár lístků bazalky
  • sůl
  • pepř

Postup
 

  • Brambory a dýni oloupeme, dýni navíc zbavíme semínek, a obojí nastrouháme nahrubo.
  • Vydatně osolíme, promícháme, necháme chvíli v cedníku okapat přebytečnou vodu a na závěr ji ještě vymačkáme.
  • V míse promícháme zeleninu s vejci, muškátovým květem, pepřem a nasekanými bylinkami.
  • Na pánvi rozpálíme olej a smažíme placičky.
  • Podáváme samotné nebo s ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou.

Dýňové gnocchi

Věděli jste, že vyrobit si doma gnocchi (nebo také noky) je velmi jednoduchá záležitost? Ty dýňové jsou navíc krásně barevné a podávat je můžete jen s máslem a strouhaným sýrem.

Dýňové gnocchi

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 250 g dýňového pyré (vyrobíte ho z dužiny, kterou rozmixujete)
  • 200-250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

Postup
 

  • Všechny suroviny (mouku přisypáváme postupně) zpracujeme do měkkého nelepivého těsta a necháme chvíli odpočinout v lednici.
  • Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta postupně tvarujeme tenké válečky o průměru cca 2 cm. Každý krájíme na malé kousky velikosti sousta a tvoříme z nich nočky (můžete si pomoci i vidličkou, kterou jednotlivé kousky lehce zmáčknete).
  • Noky vaříme v osolené vodě těsně pod bodem varu 3 – 5 minut, hotové jsou, jakmile vyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou vyndáme z vody a můžeme podávat.
  • Skvělé jsou s rajčatovou omáčkou, jakýmkoliv pestem nebo jen tak přelité máslem a posypané nastrouhaným sýrem.

Čokoládové dýňové muffiny

Pro zpracování ve sladkých dezertech je dýně ideální. Krásně je zvláční a vy do sebe dostanete dávku vlákniny, kterou všichni potřebujeme.

Čokoládové dýňové muffiny

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g dýňového pyré
  • 100 g nasekané čokolády
  • 100 ml oleje
  • 120 g cukru
  • 80 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • kakao na posypání

Postup
 

  • Všechny suroviny smícháme do hladkého těsta.
  • Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které plníme těstem do tří čtvrtin.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
  • Vyndáme, necháme zchladnout a před podáváním posypeme kakaem.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, Dokonalá dýně – Anna Walzová

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*