Netradiční i tradiční výroba adventních věnců

Adventní věnec v misce.
Foto: Unsplash

Mezi tradiční přípravu na Vánoce patří výroba adventního věnce, který nám pomáhá odpočítávat čtyři týdny do adventu. Každou neděli se těší děti i dospělí na zapálení další svíce, která nám přiblíží vánoční čas. Adventní věnec můžeme jednoduše koupit, nebo se ponořit do jeho výroby a tím si zkrátit dlouhou chvíli a zároveň navodit příjemnou atmosféru.

Tradiční věnec z jehličí

K výrobě tradičního adventního věnce potřebujeme jako ideální základ slámový korpus, ale můžeme využít i kruh spletený z proutků nebo nejlevnější polystyrenový kruh. Štípačkami si naštípeme rovnoměrné větvičky s jehličím, ideální délka je cca 10 cm, aby šly dobře vázat. Menší, a ne příliš hezké větvičky umístíme na spod a okraj věnce, nahoru, tedy na nejviditelnější část věnce, dáme ty nejhezčí kusy. Jakmile si větvičky přichystáme, vezmeme si vazačský drát, který prvně zapíchneme zezadu do korpusu a jednou až dvakrát jej omotáme „na prázdno“. Postupně přikládáme větvičky ke korpusu a omotáváme drátkem. Takto pokračujeme po celém obvodu. Hlavně se nebát přitahovat! Na konci schováme pod první větvičku konec drátku a vše pěkně začistíme (přečnívající kusy atd.).

Výroba adventního věnce.
Foto: Pexels. Postupně přikládáme větvičky ke korpusu a omotáváme drátkem.

Co se zdobení týče, budeme potřebovat svíčky s podložkami, sušené ovoce (pomeranč, jablko), šišky a svou fantazii. Nejprve pomocí hřebíčků či vrutů připevníme podložky pod svíčky. Dobré je použít i na uchycení svíčky hřebíček, aby se náhodou zapálená svíce nepřevrhla. Až poté si vezmeme tavnou pistoli a věnec si dozdobíme tak, aby se nám líbil. Kromě výše zmíněného můžeme použít i menší skleněné ozdoby, nasušené plody, ořechy či jiné dekorace.

Adventní věnec ze slaného těsta

Trochu netradiční, ale skvěle vypadající a s dlouhou životností je věnec z domácího slaného těsta. Potřebujeme jeden hrnek hladké mouky, jeden hrnek soli a dvě deci vody. Uhnětené těsto rozválíme na přibližnou výšku 1–2 cm. Podle toho, jaký průměr chceme, vykrojíme z vyváleného těsta kulatou placku jako podklad (kdo nechce, může se vrhnout na další fázi a věnec bude bez podkladu). Následně si ze tří kusů vyválíme dlouhé válečky, které do sebe zapleteme jako vánočku nebo copánek a tento upletený válec přiložíme po obvodu našeho podkladu. Další těsto využijeme na vykrojení hvězdiček či jiných tvarů na ozdoby věnce a čtyři menší válečky potom použijeme jako držátka svíček, takže při jejich tvoření musíme počítat s velikostí zvolených svící. Jednotlivé části můžeme i nabarvit: buď již při tvorbě těsta gelovými potravinářskými barvami, nebo po usušení vodovými či akrylovými barvičkami. Sušíme v troubě na 50 °C, dle velikosti a tloušťky, avšak minimálně 30 minut. Další variantou je nechat věnec přirozeně schnout na topení – zde jen musíme počítat s větší časovou dotací.

Úžasný kávový věnec

Pokud jste trpěliví a máte rádi „čisté“ tvary, bude tento věnec pro vás ten pravý! Potřebujeme polystyrenový podklad, který koupíme v každém květinářství, tavnou pistoli, kávová zrna a svíčky s podložkami. Výroba je více než jednoduchá, ale vyžaduje notnou dávku času a trpělivosti. Připevníme podložky pro svíčky na podklad a následně zrnko po zrnku lepíme vedle sebe na základ věnce, až nezbude volné místo mimo ta, kde jsou již svíčkové podložky, na které umístíme vybrané svíčky. Věnec můžeme nechat takto čistý, zrna vypadají opravdu efektně a moderně. Pokud ale chceme, můžeme věnec ještě dozdobit mašlí, dřevěnými doplňky nebo okrasnými kousky.

Adventní věnec z kávových zrn.
Foto: Fler.cz (Adéla Z.). Pokud jste trpěliví a máte rádi „čisté“ tvary, bude tento věnec pro vás ten pravý!

Rychlý adventní věnec

Nemáte příliš prostoru na tvoření, ale přesto byste chtěli originální adventní věnec, který vám bude dělat radost? Potom si pořádně prohlédněte zásoby sušených plodů nebo si zajděte na procházku a posbírejte pár větviček, kaštanů, trochu mechu nebo co vám padne do oka. Abychom se vyhnuli lepení či vázání, můžeme využít starší květináč, formu od bábovky, kterou stejně nikdy není čas péct, nebo třeba naprasklou mísu. Do zvolené nádoby nasypeme písek nebo vložíme aranžovací hmotu, kam umístíme dlouhé svíčky, které ideálně odizolujeme alobalem, ze kterého vytvoříme „kalíšky“. Okolo nich rozmístíme nasbírané přírodniny až po okraj nádoby. Skvěle vypadá kombinace mechu a šišek, mechu a hvězdiček z pomerančové kůry nebo také vysypání celými ořechy, které doplníme šípky.

Svíčky u adventních věnců nenecháváme hořet až do konce a věnec máme zapálený pouze v naší přítomnosti, aby nedošlo k nechtěnému požáru.

Zdroj: Pixabay

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*