Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly podle Josefa Maršálka

Recept

Dvojctihodné koláče Josefa Maršálka.
Foto: Josef Maršálek.

Dvojctihodné, nebo také moravské koláče. Ať už jim říkáte jakkoliv, jde o koláče s dvojí náplní: jedna tvarohová uvnitř, povidla nebo marmeláda nahoře. Dnešní recept pro vás připravil věhlasný cukrář Josef Maršálek.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Dvojctihodné koláče Josefa Maršálka.

Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly

Josef Maršálek
Porcí 20 kusů
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 130 g mléka
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • 10 g droždí
  • kůra z citronu

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • kůra z citronu
  • 1 žloutek

Na drobenku

  • 60 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 1 kávová lžička rumu
  • 1 g soli

Na pomazání

  • 50 g másla
  • 30 ml rumu

Na dokončení

  • 200 g povidel
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Postup
 

  • Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience – máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařechu ani na mísu.
  • Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem musí být dvojnásobný.
  • Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty.
  • Na drobenku smícháme prsty mouku, sůl, cukr a máslo – rum přidáme až na závěr.
  • Vykynuté těsto opatrně přesuneme na pomoučenou plochu a opatrně rozválíme na obdélník 30 × 20 cm. Rádýlkem jej rozřežeme na 20 stejných čtverců. Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy, přehneme přes náplň, spojíme a zakoulíme.
  • Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé štamprle či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlky naplníme povidly smíchanými s kořením a dobře je zasypeme drobenkou.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 200 °C asi 12–14 minut dozlatova.
  • Ještě horké potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.

Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*