![recept_josef_marsalek_dort_diana_senior_asenior_JM2 Dort Diana.](https://www.asenior.cz/wp-content/uploads/2021/06/recept_josef_marsalek_dort_diana_senior_asenior_JM2-678x381.jpg)
Světoznámý cukrář Josef Maršálek vám dnes představí jeden ze svých oblíbených receptů na pistáciový dort s ruby čokoládou.
![Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.](https://www.asenior.cz/wp-content/uploads/2020/10/josef_marsalek_moderni_ceska_cukrarina_asenior3.jpg)
![Dort Diana.](https://www.asenior.cz/wp-content/uploads/2021/06/recept_josef_marsalek_dort_diana_senior_asenior_JM-500x500.jpg)
Dort Diana
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Korpus
- 6 ks vajec velikosti M
- 120 g cukru krupice
- 120 g třtinového cukru
- 100 g olivového oleje
- 150 g jogurtu
- 60 g 100% pistáciové pasty
- 100 g jemně mletých íránských pistácií
- 60 g mandlové mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 g jedlé sody
- 1 g soli
Vanilkové studené marshmallows
- 15 g želatiny v plátcích
- 80 g cukru krupice
- 20 g citronové šťávy
- 230 g vody
- 1 vanilkový lusk
Ganache
- 500 g Ruby čokolády
- 150 g mléka
- 50 g 33% smetany
- 300 g másla
- 1 fazole tonka
Metalíza
- 8 g metalické barvy
- 20–30 g alkoholu
Na dokončení
- 10 g lyofilizovaných malin
- 10 g lyofilizovaných višní
- 10 g pistácií
- sušená růže
Postup
- Vejce vyšleháme s oběma cukry do husté pěny, přimícháme jogurt, pastu a olej, ručně metlou vmícháme zbylé ingredience a hmotu nalejeme do papírem vyložené dortové formy. Pečeme při 160 °C asi 45–50 minut. Necháme na mřížce vychladnout.
- Na marshmallows dáme nabobtnalou želatinu do kotlíku, přidáme cukr, vanilku, vařící vodu a citronovou šťávu a šleháme do husté pěny. Tu nalejeme do dortové formy o průměru 26 cm a zamrazíme.
- Na ganache přivedeme k varu mléko a smetanu s nastrouhanou tonkou, nalejeme na Ruby a vymícháme do hladka. Přidáme máslo a sůl a dokonale rozmícháme. Použijeme k naplnění prokrojeného dortu společně s lyofilizovaným ovocem.
- Dort necháme krátce zamrazit a natřeme metalickou barvou rozpuštěnou v alkoholu. Dozdobíme dle fantazie kostkami marshmallows, sušeným ovocem a pistáciemi.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek
Buďte první kdo přidá komentář