Co se zelenými rajčaty, která nestihla dozrát

Zrala i nezralá rajčata na keříku.
Foto: Freepik

První mrazy jsou tu a s nimi rázný konec rajčatové sezóny. Kdo nechá plody přemrznout, může se s celou úrodou rozloučit. Když je stihnete otrhat včas, máte ještě šanci dočkat se červených plodů.

Jak zachránit úrodu

Keříčky obsypané zelenými plody nemusíte vyhazovat. Tedy pokud jsou rostliny zdravé a nejeví známky plísně. Plesnivá rajčata vyhoďte do biopopelnice nebo kontejneru k tomu určenému. Na kompost nepatří, tam byste si zárodky plísně jen přenesli do další sezóny.

  • Kdo pěstuje rajčata v nádobách, má situaci snazší. Květináče stačí přesunout na místo, kde nemrzne (ani v noci) a plody nechat dozrát. Důležité je odštípat všechny nové květy, aby rostliny dávaly svou sílu do dozrávajících plodů.
  • Větvičky i s rajčaty můžete odstřihnout a zavěsit vzhůru nohama na dobře větrané světlé místo, kde nemrzne. Plody si z větviček vezmou zbytek živin a dozrají.
  • Pokud nemáte možnost uskladnit celé větvičky, otrhejte jednotlivé plody (i se stopkami) a rozložte je do papírové krabice. Někdo rajčata schovává do skříně, jiný je nechává dojít na okenním parapetu. Je jedno, jaký způsob zvolíte, oba fungují. Je ale důležité často zelenou úrodu prohlížet a vyhazovat poškozené nebo nahnilé plody.

Recepty na kuchyňskou úpravu zelených rajčat

Návodů, jak v kuchyni zpracovat zelená rajčata, najdete na internetu spoustu. Než se do jejich ochutnávání pustíte, je důležité zmínit, že nedozrálá rajčata obsahují solanin a tomatin, toxiny, které lidskému tělu škodí a při nadměrné konzumaci mohou způsobit otravu. Vařením se sice jejich hladina trochu sníží, ale ani tak by je vůbec neměly konzumovat děti a těhotné ženy.

Zelené rajče
Foto: Pixabay Návodů, jak v kuchyni zpracovat zelená rajčata, najdete na internetu spoustu.

Zelená rajčata v trojobalu

Pro nás je představa rajčat obalených v trojobalu trochu nezvyklá, ale Američané tuto kombinaci milují. Stačí větší rajčata nakrájet na silnější plátky, obalit je v klasickém trojobalu (hladká mouka, vajíčko, strouhanka) a osmažit. Skvělou přílohou je bramborová kaše.

Čatní (psáno někdy anglicky jako chutney) ze zelených rajčat

Nejrůznějších sladkokyselých džemů existuje bezpočet variací, a ten ze zelených rajčat je skvěly k masu nebo všude tam, kde byste si s chutí dali kyselou okurku.

Na 1 kg zelených rajčat budete potřebovat 250 g cibule, 250 g jablek, 200 g cukru krupice, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, po 1 lžičce soli, mletého pepře, mletého nového koření, mletého zázvoru a 2 dl octa.

Všechny suroviny nakrájejte na kostičky (jablka oloupejte), dejte do velkého hrnce, přidejte všechno koření a společně vařte, dokud směs nezhoustne. Pak plňte do čistých skleniček a sterilujte při teplotě 85 °C.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Kouzlo vody v zahraděgutentor-overlay

Kouzlo vody v zahradě

Již odedávna je v zahradách, které na vás dýchnou historií, zakomponována voda. Voda dodá zahradě nový rozměr, působí harmonicky.
Vypěstujte si malého zahradníkagutentor-overlay

Vypěstujte si malého zahradníka

Po pauze trvající několik desítek let objevuje mladá generace kouzlo zahradničení. A tak se ve městech budují komunitní zahrady, balkóny…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*