Jak zpracovat nadúrodu rajčat

Rajčata.
Foto: Freepik.

Když se zeptáte kohokoliv, jakou zeleninu si doma pěstuje, s největší pravděpodobností odpoví, že rajčata. Jsme prostě milovníky rajských jablíček, a kdo nemá zahradu, pokouší se je pěstovat na balkoně.

Skvělá jsou do letních salátů, do omáček na těstoviny i jen tak k chlebu. Co s nimi, když se úroda vydaří a potřebujete je uskladnit na zimu? Tady je pár osvědčených tipů.

Sušená rajčata

Základem je zbavit rajčata vody a získat jemně gumovitou konzistenci. Toho docílíte sušením při nízké teplotě v troubě nebo sušičce na ovoce. Stačí rajčata nakrájet na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti plodů), vydatně je posolit a trochu pocukrovat. Cukr v tomto případě funguje nejen jako zvýrazňovač chuti, ale také konzervant. Až je usušíte, uschovejte je buď samotné ve vzduchotěsné sklenici, nebo ještě lépe naložené v olivovém oleji se stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu. Hladina oleje by měla být vždy výš, než jsou rajčata, aby se zabránilo přístupu vzduchu.

Sušená rajčata.
Foto: Freepik. Základem je zbavit rajčata vody a získat jemně gumovitou konzistenci.

Rajčatové čatní k sýrům

Tuhle delikatesu jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít jíst k sýrům nic jiného. Při přípravě využijete nadbytek cherry nebo divokých rajčátek. Natrhejte jich plný pekáček, posolte, přidejte menší hrst rozmarýnu, nakrájený nebo prolisovaný česnek a zakápněte olejem. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud se rajčata nerozpadnou (tomu můžete pomoci mačkadlem na brambory) a šťáva nezhoustne. Pak přemístěte do čistých skleniček a sterilizujte. Směs je výborná k sýrovému prkénku, ale chutnat vám bude i ke grilovanému masu.

Rajčatové čatní.
Foto: Freepik. Tuhle delikatesu jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít jíst k sýrům nic jiného.

Rajčatová omáčka na těstoviny

Příprava omáčky sice zabere trochu víc času, ale zase vykouzlíte rychlovku na zimní obědy nebo večeře. Rajčata nejprve spařte a zbavte slupky. Na pánvi nechte na velkorysé dávce olivového oleje zesklovatět cibulku, přidejte spařená rajčata nakrájená na čtvrtky, česnek, sůl, pepř a vařte za občasného míchání, dokud směs nezíská konzistenci řidší omáčky. Těsně před dokončením můžete přidat bazalku nakrájenou na kousky.

Rajčatová omáčka s těstovinami.
Foto: Freepik. Příprava omáčky sice zabere trochu víc času, ale zase vykouzlíte rychlovku na zimní obědy nebo večeře.

Hotovou směs nadávkujte do čistých sklenic a sterilujte. Až dostanete chuť na jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou, sáhněte po své zavařené z léta. Stačí ji vyklopit do pánve, prohřát, případně vyvařit na požadovanou hustotu. Podle chuti můžete omáčku před podáváním ochutit kousky masa, šunky, tuňáka nebo čehokoliv, co máte rádi.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*