Co se zbytky v kuchyni

kompostovani_ domácí komposter
Foto: Freepik

Házíte zbytky potravin do biopopelnice nebo (v horším případě) do směsného odpadu? Zastavte! Vše, co nespotřebujete v kuchyni, můžete proměnit v potravu pro pokojové nebo zahradní rostliny. A to i v případě, že žijete v bytě. Jaké jsou možnosti kompostování?

Zahradní kompostér

Tuto variantu nejspíš známe všichni. Na zahradě postavený koupený nebo vyrobený kompostér, ve kterém kromě zahradního odpadu končí i zbytky z kuchyně. Díky práci přirozených bakterií a žížal je výsledkem kompostování výživný humus použitelný jako substrát pro semínka, sazeničky i pokojové rostliny. Stačí ho „naředit“ zeminou, aby živin nebylo najednou příliš.

Vermikompostér

Oproti tomu vermikompostér můžete mít doma a zahradu vůbec nepotřebujete. Pojme všechny rostlinné zbytky z kuchyně a o jejich přeměnu v substrát se postará kolonie hladových žížal.

Vermikompostér můžete pořídit hotový (většinou se jedná o interiérově líbivé doplňky), ale dá se vyrobit i svépomocí. Finta jeho fungování spočívá ve velkém žížalím apetitu – proto se do vemikompostérů nasazují speciální kalifornské žížaly. Ty se postarají o proměnu rostlinných zbytků v substrát a tzv. žížalí čaj. To je tekutina, kterou můžete využít jako skvělé hnojivo v podobě zálivky. Budou za něj rády nejen pokojové rostliny, ale i rajčata nebo papriky pěstované na balkóně. Substrát zase jednou za čas určitě rádi využijete při přesazování domácí květeny nebo zahradničení na balkoně.

Bokashi kompostér

Bokashi kompostování probíhá formou fermentace. Do nádoby k tomu určené dáváte kuchyňské zbytky, každou vrstvu zasypete fermentačními bakteriemi (nejčastěji se jedná o přírodní urychlovač kompostu) a zakryjete víkem. Po naplnění nádobu necháte zhruba 2 týdny stát, pak stočíte výluh (obdoba výše popsaného žížalího čaje, kterou je ale před využitím pro zálivku potřeba naředit vodou v poměru 1:100) a zfermentovaný obsah můžete vysypat do biopopelnice nebo do zahradního kompostu, kde zafunguje jako jeho urychlovač. Skvěle poslouží i přímo v záhonu, kde se během pár týdnů rozloží a půdu obohatí o živiny.

Další články z této rubriky

Když mi voní světgutentor-overlay

Když mi voní svět

Mám ráda přirozené vůně, miluji různé experimenty s bylinkami v kuchyni. Těším se každé jaro na první bylinky, které mi…
Co se dá vysévat v létěgutentor-overlay

Co se dá vysévat v létě

I když se letní měsíce nesou ve znamení sklizně, je spousta zeleniny, kterou můžete vysévat. Prodloužíte si tak zahradnickou sezónu…
Tajemství správné letní zálivkygutentor-overlay

Tajemství správné letní zálivky

Léto je v plném proudu, úroda ze zahrady pomalu dozrává a nastává období, kdy je potřeba zemi dodávat vláhu. Spousta…
Z manažera kovářemgutentor-overlay

Z manažera kovářem

Nedaleko Klatov v obci Mlýnec najdete kovářství, které plní sny. Komu? Všem, kteří touží po kvalitně zpracovaném uměleckořemeslném kousku do exteriéru…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*