Borůvkové laskonky s tymiánem podle Josefa Maršálka

Borůvkové laskonky.
Foto: Josef Maršálek.

Dnes přinášíme lehký recept na nadýchané laskonky, originální českou dobrotu od Josef Maršálka, známého usměvavého porotce z televizní soutěže České televize. Dalo by se říct, že laskonka je takovou vzdálenou sestřenicí slavné makronky z Francie.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Borůvkové laskonky.

Borůvkové laskonky s tymiánem

Josef Maršálek
Porcí 12 kusů
Vytisknout

Suroviny
  

Korpus

  • 60 g bílků
  • 110 g cukru krupice
  • 35 g cukru moučka
  • 20 g vody
  • 1 g soli
  • kůra z jednoho citrónu

Krém

  • 150 g vody
  • 220 g mražených borůvek
  • 30 g citronové štávy
  • 120 g cukru krupice
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 g tymiánu
  • 200 g másla

Poleva

  • 60 g hořké čokolády

Postup
 

Korpus

  • Ve vodní lázni nahřejeme bílky, vodu a cukr krupici do horka, směs bude mít asi 60 °C a všechny krystalky cukru musejí být rozpuštěné.
  • Směs vyšleháme do pevného sněhu, poté ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Ihned roztíráme přes šablonu na pečicí papír oválné tvary laskonek.
  • Vkládáme do trouby vyhřáté na 150 °C, stáhneme teplotu na 130 °C a pečeme do úplného vysušení, asi 45–50 minut. Stáhneme teplotu, pokud se nám zdá, že laskonky dostávají nahnědlou barvu.

Krém

  • Všechny ingredience kromě másla smícháme a přivedeme k varu; 1–2 minuty za stálého míchání provaříme. Vychladíme přikryté fólií. Nakonec zašleháme 200 g změklého másla.
  • Krémem naplníme upečené laskonky za pomoci sáčku s řezanou trubičkou. Dokončíme rozehřátou čokoládou.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*